Odstupné

• (neregistrovaný)

29. 7. 2013 15:09

Dobrý den,

se zaměstnavatelem budu uzavírat dohodu o ukončení pracovního poměru. Pracuji u něj méně než rok, pracovní místo se ruší. Nárok na odstupné podle všeho mám. Ve firmě však nejsou peníze a asi by mi ho ani nevyplatil. Pokud se v dohodě sepíše, že se pracovní místo ruší a nevzniká nárok na odstupné, bude to v pořádku? Pokud půjdu na úřad práce, budou mi vyplácet podporu? Paní na úřadě říkala, že pokud bych měla nárok na odstupné, dávku ten měsíc nedostanu. Byla bych tedy bez peněz. jak to tedy nejlépe udělat?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 7. 2013 15:19

Kara (neregistrovaný)

Re: Odstupné
      Pokud bude v dohodě zřejmé, že končíte z důvodu nadbytečnosti (tzn. že pracovní místo se ruší), pak máte na odstupné nárok ze zákona a nemůžete se ho zříct (ve Vašem případě jednoměsíční odstupné). V takovém případě Vám bude nezkrácená podpora vyplácená až po uplynutí jednoho měsíce.
      Pokud půjde o obyčejnou dohodu o skončení, bez uvedení důvodu, odstupné nenáleží, dostanete podporu hned, ale bude zkrácená. Ledaže by šlo o vážné důvody (zdravotní, péče o dítě do 4 let), to by byla podpora nezkrácená.
      Pokud by šlo o pracovní poměr na dobu určitou a ten by teď končil dohodnutým dnem, pak není nárok na odstupné a nezkrácenou podporu dostanete hned.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).