Re: DPH před registrací
Při přechodu na plátce můžete nárokovat DPH z toho, co je v majetku. Tedy odepisovaný majetek, zboží na skladě - to vše pořízeno v předcházejících 12-ti měsících. Nelze se služeb. Ale spíš mě zaráží, že byla vystavena faktura na nájem pro neplátce s DPH. Nemělo být spíš bez DPH?
§ 79 zák o DPH
Re: DPH před registrací
>>Dobry den,
>>prosim o radu jak vyřešit.
>>v červnu jsme založili s.r.o. a dostali fa na
>>pronájem
>>prostor do konce roku vč. dph. zaúpčtovala jsem
>>501/321. od července jsme se stali plátci DPH. Je
>>možné
>>nějakým poměrem nárokovat dph z pronájmu, od července
>>do
>>konce roku ? jak zúčtuji ?
>>děkuji za radu
>
>Při přechodu na plátce můžete nárokovat DPH z toho, co
>je v majetku. Tedy odepisovaný majetek, zboží na
>skladě - to vše pořízeno v předcházejících 12-ti měsících.
>Nelze se služeb. Ale spíš mě zaráží, že byla vystavena
>faktura na nájem pro neplátce s DPH. Nemělo být spíš
>bez DPH?
>
>§ 79 zák o DPH
V parag. ohledně nájmu je, že se může pronajímatel rozhodnout a u nas se asi rozhodl, že s dph, že jsme určite plátci, asi se nejak neřešilo. V každém případě už on má odvedené dph a asi to nebude ochotný řešit. co my s tím ? můžeme u služeb, které budeme spotřebovávat v dalších měsících od registrace udělat kráceni a uplatnit si pouze ty měsíce od července, když rozpočítám ?
Jak prosím přeúčtuji ještě např. fa za materiál, která bya prvně celá na 501 a ted bych z ní potřebovala poměrnou část, která zbyla na skladě k datu registrace přeúčtovat a uplnatnit dph ? udělám nějak interním dokladem ? v přiznání vykázu v řádku krácení ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
31. 7. 2013 12:33
Dobry den,
prosim o radu jak vyřešit.
v červnu jsme založili s.r.o. a dostali fa na pronájem prostor do konce roku vč. dph. zaúpčtovala jsem 501/321. od července jsme se stali plátci DPH. Je možné nějakým poměrem nárokovat dph z pronájmu, od července do konce roku ? jak zúčtuji ?
děkuji za radu