Úkolová mzda a minimální mzda?

• (neregistrovaný)

1. 8. 2013 8:18

Dobrý den, prosím Vás, jak je to s úkolovou mzdou a minimální mzdou? Byla jsem na brigádě na višních, kde bylo dáno 30 Kč za kbelík a já ať dělala, co dělala, tak nenasbírám za 8 hod. víc jak 5 kbelíků a pak si tedy vydělám jen 150 Kč za den, což vychází 18,75 Kč za hodinu, u této mzdy minimální mzda nemusí být? Višní je málo, tak se to opravdu nedá. Poradíte někdo? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 8. 2013 13:57

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Úkolová mzda a minimální mzda?
      I u úkolové mzdy musí být dodržena minimální mzda a tobez ohledu na výkon. Tomu se samozřejmě zaměstnavatelé brání a předpokládá se, že zaměstnance, který nepodává výkon nebudou dlouho držet ( platit) v pr.poměru.
      Podstatná je však otázka, jestli je správně stanovená úkolová norma. POdle toho co píšete, pokud by opravdu nešlo nasbírat více než 5 kyblíků, musela by být za l kyblík sazba cca 77.-Kč
      nebo - z druhé stránky věci, museli byste se dohadovat o objektivitě s jakou byla norma stanovena .( takto a to před změnou , je stanoveno, že pokud platí 30.- Kč / kyblík, trvá podle zaměstnavatele 1 kyblík 37,5 minut). A to neodčítám tzv. směnové časy, jako je zákonná přestávka na osobní potřeby (WC
      vážení atd.)

• 5. 8. 2013 14:16

PEtra111111 (neregistrovaný)

Re: Úkolová mzda a minimální mzda?
      No nechala jsem to už plavat a už tam nechodím, jsem ráda, že jste mi potvrdila, ale moji domněnku, že i tady by měla být dodržena minimální mzda. Je však asi pravda, že oni by asi ty višně za dodržení minimální mzdy už nikde neprodali. Višní bylo fakt málo. Prostě v zemědělství je pěkná dřina za nic. Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).