Re: Minimální mzda
Děkuji za odpověď.
Ale myslela jsem, že když je mzda stanovena kolektivní smlouvou (ZP §122, odst.2), tak se stanovenou zaručenou mzdou zaměstnavatel nemusí řídit. Nebo jsem to špatně pochopila? (ještě nikdy jsem nedělala mzdy pro organizaci, která má kolektivní smlouvu)
No a tohle vás napadlo jak ?
Kolektivní smlouva je taková "nadstavba", čili může přiznávat práva vyšší, nikoliv však v rozporu se zákony, vyhláškami a nařízeními. Čili nikdy nikdo nemůže mít mzdu nižší , než je mzda zaručená, byť by byl v kolektivní smlouvě jakýkoliv blábol. Takže NV č. 567/2006 Sb., včetně poslední novelizace a pěkně nastudovat, ať můžete zaměstnavateli řádně doložit, kolik komu musí minimálně platit.
Dovolte mi se taky zapojit - je zaručená mzda opravdu taky minimální? V § 363 ZP (ustanovení, od kterých není možné se odchýlit) jsem nenašel ani jedno. Fomulace o minimální mzdě beru jako dost direktivní, ale ta o zaručené mi tak silné nepřipadají. Takže pokud zaměstnanec souhlasí, proč by nemohl mít nižší mzdu než zaručenou?
No, tady je myslím prostor pro diskuzi - proč tam tedy vůbec takový výčtový § je? Mám za to, že to není moc rozšířené - jako neprávníka mě napadá už jen obchodní zákoník. Ale souhlasím, jasný zákaz nebo příkaz to asi nemůže popřít, pak by v tom zákoně nemusely být vůbec. U "mzdových tarifů" však nenacházím tak silný příkaz a překvapilo mě, že na tomto fóru jsou považovány za synonymum pro minimální mzdu pro jednotlivé profese. Přitom já bych si troufl tvrdit, že podle textu ZP byly primárně určeny jen pro situace, kdy skončí platnost mzdového výměru a není vydán nový, aby se to období nějak překlenulo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
1. 8. 2013 12:53
Dobrý den,
prosím o radu. Máme ve firmě mzdy určené podle mzdové tabulky (práce jsou rozděleny do tříd a pak dle praxe do stupňů). Tato tabulka je součástí kolektivní smlouvy a odvíjí se od výše minimální mzdy 8000,-Kč.
Myslím, že v souvislosti se zvýšením min. mzdy na 8500,- by měla být tabulka upravena, ale vedení firmy rozhodlo, že tabulku ponechá v původním znění. Pouze zaměstnancům, kteří nedosahují nové výše minimální mzdy, se bude do této výše doplácet (bez změny mzdového výměru).
Je tento postup možný? Košer mi to nepřipadá, ale vedení šetří, kde se dá:(
Předem děkuji.