Mzdové účetní

• (neregistrovaný)

1. 8. 2013 20:38

Dobrý den, poradíte jak to funguje s platbou soc a zdr.pojištění.momentálně jsem v evidenci Úp takže za mě odvádí pojistné stát, ale končí mi podpurčí doba ,práci stále nemám mohu být i nadále na Úp a jak dlouho. A pokud budu vyřazena z evidence,nebudu mít práci a pečuji o dítě 5 let platí ještě že do 7 let dítěte platí obě pojistné stát a musím to hlásit dotčeným institucím?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 8. 2013 20:57

iva. (neregistrovaný)

Re: mzdové účetní
      Co se týká pojistného a evidence na ÚP, pak stát za Vás platí jen zdravotní pojištění. Sociální pojištění se platí jen ze skutečného výdělku, pokud ovšem nechcete být osobou dobrovolně účastnou na důchodovém pojištění: http://www.cssz.cz/cz/duchodove-pojisteni/ucast-na-pojisteni/dobrovolna.htm
      V evidenci ÚP můžete být po tu dobu, po kterou hledáte práci, není důvod k Vašemu vyřazení - pokud ovšem neporušíte podmínky, např. tím, že byste si přivydělávala např. na DPP a ÚP to neohlásila.
      Co se týká zdravotního pojištění a péče o děti, pak po dobu evidence na ÚP jste zajištěna, pokud byste nebyla v evidenci ÚP, ani nepracovala, stát za vás bude platit pojistné na zdravotní pojištění, pokud budete celodenně osobně a řádně pečovat alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).