Re: Prodej auta - § 7 nebo 10
Příjem z prodeje nebude zdaňovat - osvobozeno podle § 4/1/c) ZDP.
Zákon přece nezakazuje vést evidenci majetku paušálistovi......o autu vedu evidenci, protože mi to ukládá ZDPH - při pořízení byl uplatněn odpočet. A pokud bylo používáno výhradně pro podnikání, připadá mi logické z něj při prodeji odvést daň - jak DPH, tak DZP.
O tom jsem se dozvěděl na tomto fóru, podle pokynu GFŘ D-6 kdo uplatňuje paušál, NEVEDE daňovou evidenci (i když třeba vede něco, co vypadá úplně stejně je DE, aby věděl, co vyjde výhodněji). Obchodní majetek pro účely DPH je kupodivu něco jiného než obchodní majetek pro účely daně z příjmů. No taky jsem to chvíli šrotoval.
Ano, ale musíte to umět obhájit - pro účely daně z příjmů je to osobní majetek prodaný déle než rok po pořízení. Páč mi toto tvrzení nešlo přes pysky, v mém příspěvku jsem snažil vysvětlit proč, když ten majetek vypadá jako obchodní (používá se k podnikání, je "evidován", jak výše namítáte). Podle pokynu GFŘ obchodním majetkem pro účely daně z příjmů není. Pokyn není zákon, ale existuje judikát, že na něj tak lze hledět.
No a nakonec je to venku: jako obvykle jsoupožadovány
perfektní odpovědi za chybné vstupní údaje.
Pokiud bychom to dále (třeba i za přispění paní ZdenyR)
=nemá majetek= a on ho má neboť uplatnil PH a dosud nevyřadil do os. užívání a vede evidenci o majetku a "neuplatněných" odpisech, tak danit dle §7, protože
podle §10 to nejde = dosud nebyl vyřazen z evidence
a vráceno DPH. Ale musíme v takovýchto problémech
počítat se smazáním cele diskliuze, protože pravda bolí jak tazatele/ku, tak odpovídající a hlavně moderátory.
No a nakonec je to venku: jako obvykle jsoupožadovány
>perfektní odpovědi za chybné vstupní údaje.
>Pokiud bychom to dále (třeba i za přispění paní
>ZdenyR)
>=nemá majetek= a on ho má neboť uplatnil PH a dosud
>nevyřadil do os. užívání a vede evidenci o majetku a
>"neuplatněných" odpisech, tak danit dle §7, protože
>podle §10 to nejde = dosud nebyl vyřazen z evidence
>a vráceno DPH. Ale musíme v takovýchto problémech
>počítat se smazáním cele diskliuze, protože pravda
>bolí jak tazatele/ku, tak odpovídající a hlavně
>moderátory.
Z pohledu zákona o daních z příjmů nemá obchodní majetek (§ 4/4 ZDP).
Z pohledu zákona o DPH má obchodní majetek (§ 4(3/c) ZDPH). Při pořízení auta uplatnil nárok na odpočet, při prodeji nebo při vyřazení do osobního užívání odvádí DPH.
++*********************************
==nemá obchodní>majetek (§ 4/4 ZDP).==
ale má, jenom o něm !neúčtuje" viz
==Dnem vyřazení majetku z obchodního majetku poplatníka se rozumí den, kdy poplatník o tomto majetku naposledy účtoval nebo jej naposledy uváděl v daňové evidenci. 20)==
a kdy VYŘADIL ?? a odvedl DPH? Nikde nic.
Hezký večer
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
1. 8. 2013 21:57
Dobrý den,
prosím o názor- manžel v roce 2010 pořídil auto do podnikání, výdaje uplatňuje paušálem. Teď ho chce prodat. Bude příjem z prodeje patřit do příjmu dle §7 (oproti prodejní ceně uplatním výdaj paušálem 60%) nebo celou částku musí zdanit podle § 10?
Děkuji.