Re: Možnosti - výpověd ze zaměstnání
ad1) Tak jak píšete, akorát odstupné je ze zákona 3měsíční (protože jste u něj byla zaměstnaná alespoň 2 roky). S výpočtem podpory nevím přesně, myslím, že to bude z té průměrné mzdy.
ad2) Tak jak píšete. U této možnosti je možnost odstupného v případě, že dohoda bude z důvodu nadbytečnosti. Pak by podpora byla odsunutá, ne hned.
ad3) Tak jak píšete, akorát výpočet podpory bude buď z vypočítaného nebo pravděpodobného průměru (to by záleželo na tom, jestli jste ve čtvrtletí, které předchází čtvrtletí, ve kterém pracovní poměr skončil, odpracovala aspoň 21 směn nebo ne).
Když nastoupíte a nebude mít pro Vás práci, tak Vás třeba ve výpovědní době nechá doma na 60%.
Ale jestli je situace taková, že Vám končí rodičovská dovolená a Vy kvůli dětem ještě nemůžete nastoupit, tak můžete o nepl. volno požádat. Ale jestli to zaměstnavatel ví, tak Vám ho nepovolí a bude chtít, abyste nastoupila, protože ví, že Vy nemůžete a že tedy Vy sama musíte přijít s tím, že chcete skončit. Tzn. dohodou, bez odstupného. Pak byste si to musela nějak zařídit a do práce chodit (anebo by Vás třeba nechal doma na 60%) nebo byste do práce nemohla, nepl. volno byste neměla, takže byste se musela dohodnout na skončení (důvod byste dala péče o děti, abyste neměla zkrácenou podporu).
Pokud by Vám nepl. volno povolil, tak byste byla doma a nástup do práce by byl až po nepl. volnu a buď byste nastoupila nebo by zaměstnavatel dal výpověď nebo se dohodl pro nadbytečnost (s odstupným).
Jiná možnost ještě je dohodnout se na skončení pro nadbytečnost hned po rodičovské a vymínit si víceměsíční odstupné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
2. 8. 2013 2:06
Dobrý den,
měla bych nastoupit do zaměstnání, ale majitel mě nepotřebuje, protože má místo mě jinou paní na neurčito. Pročítala jsem si různé příspěvky, abych byla připravena a věděla jaké jsou moje možnosti. Byla jsem zaměstnaná 10let, pak neschopenka a 5letRD. Ráda bych je shrnula a prosím o konzultaci, zda jsem je pochopila správně.
Možnosti:
1) Nenastoupení do zaměstnání - ukončení dohodou k datumu následujícího po narozeninách dítěte - důvod nadbytečnost. Nárok 2měsíce odstupné popř. i více měsíců??? Registrace ihned na ÚP. Podpora nebude krácená a začátek vyplácení po skončení odstupného. Výše podpory z průměrné mzdy v národním hospodářství. Nebo bude počítána z průměrné mzdy kterou byla počítána např. mateřská dovolená v roce 2010????
2) Nastoupit do zaměstnání alespoň na pár dní (stačí 1-2dny) - ukončení dohodou z vážných důvodů (např. starost o děti nebo docházka dětí...). Nedostanu odstupné. Podpora se nekrátí a počítá se z pravděp. výdělku. Registrace na ÚP ihned.
- je u této možnosti možné odstupné?????
3) Nastoupení do zaměstnání - výpověď s2měs.výpovědní dobou+ 3měsíčním odstupným. Registrace na ÚP po skončení.Podpora až po odstupném. Výpočet podpory z průměrné mzdy.
Samozřejmě mě zajímá tato varianta, která je pro mě nejvýhodnější. U této varianty by mě zajímalo, jak to bude, když šéf nebude chtít abych nastoupila,nebude mít pro mě práci, co potom???? Mám zde problém i já, protože teď o prázdninách nemám nikoho, kdo by se staral o děti. Můžu požádat o NV? V tom případě bych neměla vyplacenou žádnou mzdu, co to udělá s výší podpory a odstupného????
Prosím Vás, mám ještě nějaké jiné možnosti, které by byli pro mě nejlepší? Může mě šéf překvapit ještě jinou variantou ??? Každopádně se bojím, že to bude chtít udělat tak, aby to nebolelo jeho peněženku - neboli mě bude chtít "odrbat":)))
Velmi moc děkuji za každou odpověď.