Re: Daňové zvýhodnění na dítě-jaký systé
>Dobrý den, moc prosím zkušené o radu. Jak to děláte u
>rodičů dětí studentů? Mzdy jsem převzala teprve
>nedávno a kontroluji prohlášení a daňové zvýhodnění na děti
>a hledám si nějaký systém. Mám si v kolonce uplatňovat
>do zadat třeba do 31.8.2013 a pokud zaměstnanec donese
>v září potvrzení od školy, tak datum upravit?
Ano, v systému si zadáte daň. zvýhodnění do 31.8.2013. Pokud se jedná o studenta, který v daném roce končí VŠ, tam musíte zjistit, kdy mu končí státńice, sleva náleží měsíc po ukončení státnic.
>
>Dívám se tady na různá potvrzení a některá škola
>vydává potvrzení např. pro období od 1.2.2013 do 31.8.2013,
>pak tady mám jiné od 24.10.2012 do 30.6.2013.
>
>A ještě něco - pán si uplatňuje syna (rok narození
>1989), mám potvrzení od školy pro školní rok 2012/13 -
>učí se elektrikářem, jenže v červnu nebyl puštěn k
>závěrečné zkoušce a prý ji bude skládat v září. Mám
>poskytnou slevu do 31.8.2013?
Daňové zvýhodnění bude náležet naposledy za měsíc srpen, za podmínky, že o prázdninách žáden CELÝ měsíc nepobíral podporu v nezaměstnanosti nebo rekvalifikaci, či CELÝ měsíc nevykonával pojištěnou činnost (činnost, ze které se odvádí SP).
>
>Připadám si jak detektiv, zaměstnanci mně sami nic
>neoznámí, o všechno si musím říkat a na vše se vyptávat a
>ještě někdy dostanu "pucuňk", že jsem zvědavá ......
>
>Proto se ptám, jak to děláte Vy.Děkuji za Vaše názory
Jelikož každý měsíc předávám zaměstnancům výplatní lístky, tak se každý měsíc ptám , co dítě, zda ještě studuje.
Paní Jasná, o nutnosti posuzovat činnost o prázdninách při povolené odložené maturitě nebo jejím opakování jsme se tu bavily už několikrát. Volala jsem si na FÚ, vedoucí závislé činnosti, a je téhož názoru jako já: zachovávají se práva a povinnosti do 31.8. a činnost se neposuzuje.
Viz můj příspěvek zde: http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1087946
Můj program mě upozorňuje na 18. narozeniny dítěte, takže vím, že si mám vyžádat potvrzení o studiu (do té doby nemusí být). U dětí starších 18 let mám nastaveno datum, dokdy zvýhodnění uplatňovat podle platnosti potvrzení o studiu. Mám vytištěný seznam studujících dětí nad 18 let a u nich udělanou poznámku. Např. do 6/13, asi maturita. V takovém případě jsem z potvrzení o studiu viděla, že studuje 4. ročník SŠ a že mám prověřovat prázdniny po maturitě nebo jestli byl zápis na VŠ. Nebo jiná poznámka: do 2/13,VŠ. V takovém případě mělo dítě potvrzení z VŠ jen na zimní semestr a já si mám pohlídat potvrzení na další semestr. Nebo jiná poznámka: do 6/13, VŠ, asi státnice. V takovém případě bude dítě asi dělat státnice a já si musím pohlídat kdy a co s následujícím měsícem po státnicích. Nebo jiná poznámka: do 8/13. V takovém případě jsem z potvrzení viděla, že je dítě v průběhu studia, nemá končit a já si mám na podzim pohlídat potvrzení o studiu na další školní rok nebo semestr.
A pak podle situace zvýhodnění nechám nastavené tak, jak je nebo prodloužím podle potvrzení.
Kdybych to náhodou neuchytila, potvrzení nedostala, mám tam nastavený ten měsíc dokdy, takže od příštího měsíce zvýhodnění není a případně se vyrovná v RZD.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
2. 8. 2013 8:35
Dobrý den, moc prosím zkušené o radu. Jak to děláte u rodičů dětí studentů? Mzdy jsem převzala teprve nedávno a kontroluji prohlášení a daňové zvýhodnění na děti a hledám si nějaký systém. Mám si v kolonce uplatňovat do zadat třeba do 31.8.2013 a pokud zaměstnanec donese v září potvrzení od školy, tak datum upravit?
Dívám se tady na různá potvrzení a některá škola vydává potvrzení např. pro období od 1.2.2013 do 31.8.2013, pak tady mám jiné od 24.10.2012 do 30.6.2013.
A ještě něco - pán si uplatňuje syna (rok narození 1989), mám potvrzení od školy pro školní rok 2012/13 - učí se elektrikářem, jenže v červnu nebyl puštěn k závěrečné zkoušce a prý ji bude skládat v září. Mám poskytnou slevu do 31.8.2013?
Připadám si jak detektiv, zaměstnanci mně sami nic neoznámí, o všechno si musím říkat a na vše se vyptávat a ještě někdy dostanu "pucuňk", že jsem zvědavá ......
Proto se ptám, jak to děláte Vy.Děkuji za Vaše názory