Neplátce DPH a ....Prosím o pomoc

• (neregistrovaný)

6. 8. 2013 17:57

Dobrý den,
    založila jsem si živnost a nejsem plátce DPH. Ale živnost mi funguje přesně měsíc a moje tržba byla kolem 100 000Kč za měsíc. Moje otázka zní jak mám určit kdy se mám na FÚ nahlásit že se stávám plátcem DPH. Protože příští měsíc třeba nemusím mít takovou tržbu. Jsem z toho zmatená. Vím že se to má hlásit 12 po sobě uplynulých měsíců tzn. ten jakokdyby živnost mám červenec 2013-červenec 2014 a v srpnu 2014 bych se měla nahlásit k dph?
    děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 8. 2013 18:58

zemík (neregistrovaný)

Re: Neplátce DPH a ....Prosím o pomoc
      Jestliže se vám takto daří, sledujte si obraty za jednotlivé kalendářní měsíce. Obrat 1 mil. Samozřejmě můžete překročit dříve než je kalendářní rok, pak tedy 1. Den druhého kalendářního měsíce po překročení obratu se stáváte plátcem DPH - par. 6 ZDPH. Po zjištění obratu 1. Mil. Máte lhůtu 15 dní, kdy se přihlásit na Finanční úřad.

• 6. 8. 2013 20:47

mirka.p (neregistrovaný)

Re: Neplátce DPH a ....Prosím o pomoc
      Dobrý den,
      vy byste si měla sčítat tržby a až v okamžiku, když
      překročíte limit, se přihlásíte k plátcovství DPH.
      Limit je 1 mil Kč za období 12 po sobě jdoucích měsíců.
      Uvedu příklad:
      červenec tržby 300 000 Kč
      srpen tržby 200 000 Kč
      září 100 000 Kž
      říjen 0 Kč
      listopad 450 000 Kč.
      Na konci listopadu máte tržby celkem 1 050 000 Kč a tedy se musíte přihlásit k plátcovství DPH.

Kdybyste však měla měsíční tržby od ledna do prosince po 50 000 Kč, celkem za 12 měsíců by to dělalo 600 000 Kč a plátcem DPH se nestáváte.

Období 12 po sobě jdoucích měsíců znamená, že se nesčítá pouze leden až prosinec jednou ročně, ale po skončení každkého měsíce byste si měla nasčítat tržby za předchozích dvanáct měsíců, jestli vám to v součtu udělá ten milion, nebo ne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).