Re: Výpověď pro nadbytečnost a výše mzdy
Máte-li poskytování ( výši) zákll.mzdy ve smlouvě, měnit ji nemůže bez dohody o její změně. Pokud nemá pro Vás ve výpov.době práci, je to jeho problém a musí Vás platit průměrným výdělkem. Výpověď pro nadbytečnost Vám měl dát tak, aby rozhodnutí o zrušení místa ( org.důvody, pro které jste obdržel výpověď) se naplnilo uplynutím výpovědní doby. Nepřiděluje-li Vám práci, přesto do zaměstnání docházejte. Bez písemné dohody o tom, že bude lepší, zůstanete-li doma a bude v8s platit ,bych to neriskla. Také jsem četla o cit. rozhodnutí Nejvyšš.soudu, avšak aplikace v praxi může dopadnout tak, že zaměstnavatel Vám dá absence a nový důvod ke zrušení pr.pom. bude na světě ( bez odstupného).
Pro zaměstnavatele je v takovém případě výhodnější uzavřít s Vámi dohodu o tom, že skončíte bez výpovědní doby a s vyšším odstupným ( neplatí z něj zatím pojistné ).
Zda chodit do práce nebo nechodit závisí na tom, na který den zaměstnavatel stanovil účinnosr org. změny. O ní si zaměstnavatel rozhoduje sám, pokud mu to vyhovuje, může zrušit pracovní místo ze dne na den. To, že zaměstnavatel nepřiděluje práci, může nastat i z jiných důvodů, takže jako obvykle je uvedeno málo údajů.
Rozhodnutí NS, které zmiňujete, se týká toho, že účinnost org. změny nastala během výpovědní doby, což není dáno ve Vašem případě. Bylo vysloveno, že zam. nemusí docházet do zaměstnání a neporuší tím prac. kázeň (tehdejší pojem), což má logiku, protože tím, že bylo zrušeno jeho prac. místo, nemá pracoviště, PD a vše, co se vztahovalo ke sjednané práci. Vám zaměstnavatel nepřiděluje práci z jiného důvodu, tuto situaci zákonná úprava neřeší. Teoreticky může své rozhodnutí ještě změnit, zůstala bych doma až po dohodě s ním (v předchozím případě by dohoda nebyla nutná).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
7. 8. 2013 12:05
Dobrý den,
V pracovní smlouvě mám pozici „Administrátor podnikových systémů“ a dále, že zaměstnavatel bude vyplácet základní měsíční hrubou mzdu, která bude vyplácena po dobu trvání pracovní smlouvy (plus variabilní odměny). Mám výpověď pro nadbytečnost (§ 52, písm. c). Teď jsem ve výpovědní době a zaměstnavatel přestal přidělovat práci pouze mě (jedná se o práci u zákazníků), zatímco ostatním ne. Nedal mi ani jinou práci, kterou bych ale asi mohl odmítnout, byla-li by odlišná od mojí pozice. Rád bych poprosil o vyjádření, zda mohu nadále očekávat/požadovat výši základní mzdy podle pracovní smlouvy, nebo zda ji může zaměstnavatel snížit, když pro mě nemá odpovídající práci. Dále bych se rád zeptal, zda v této situaci musím docházet do zaměstnání (místo výkonu je adresa zaměstnavatele), když nic nedělám. Prý existuje rozhodnutí Nejvyššího soudu, že v tomto případě není zaměstnanec povinen na pracovišti být, ale na internetu jsem to nenašel.
Děkuji předem za radu