Re: péče o ZTP-P
A to Vám nestojí za to? Vždyť je nerozumné, v dnešní době, zbytečně a z vlastní vůle přijít o práci, když Vás nevyhazují.
Já přece nepochybuji o tom, že dcera péči potřebuje - naopak, radím Vám, abyste nedávala výpověď, když můžete mít Ošetřovné, i kdybyste si pro něj (pro nové ošetřovné) měla chodit 3x do měsíce. Bylo to myšleno tak, že větší "papírování" se Vám vyplatí. Není lepší 9 dnů placené ošetřovné, 5 dnů doma zadarmo, 9 dnů placené ošetřovné, 3 dny v nemocnici zadarmo a tak pořád dokola?
A zkuste požádat posudkového lékaře OSSZ zda by nebolo možné mimořádně prodloužit placenou dobu ošetřování - na více dnů jak 9.
Můžete se zaměstnavatelem dohodnout na neplaceném volnu, ale to vám nemusí umožnit. Po dobu NV si budete muset sama platit ZP.
Při ošetřovném si ZP platit nemusíte. Při pobytu s dítětem v nemocnici dostanete neschopenku. Vzhledem k tomu, že zaměstnavatel první 3 pracovní dny neplatí, tak by to zaměstnavatele nijak nezatížilo. Píšete, že jsou to krátké hospitalizace.
Při neplaceném volnu byste na neschopenku neměla nárok.
Další možnost je požádat za dceru o příspěvek na péči. Při určitém stupni závislosti byste jako pečující nemusela ZP platit sama.
Mám též dítě ZTP, ale jsem OSVČ. Manžel když jel s dcerou na operaci, měl to na nemocenskou - lázně jsou stejné. Tam jde o to, že o dítě pečuje nemocnice či lázně, je tedy v ústavní péči a Vy nemáte nárok na OČR. Musí to jít z Vašeho nemocenského. Obávám se, že při dlouhodobé absenci v práci ta nemocesnká bude problém. Co se informovat u praktického lékaře? Pravda je, že riskovat zaměstnání výpovědí je mazec. Bohužel na tyto výdaje slouží PnP a vy jste doma "zadarmo". Pouze u ZP Vám běží pojištění - pojistník je stát.
Zkusila bych tu nemocenskou, kdyby šlo o 6 měsíců nebo do roka, třeba by to šlo.
Luisa
Záleží také na tom, jaké jsou vztahy se zaměstnavatelem, jestli riskovat např. ukončit prac.poměr a jít zatím na ÚP. Např. u nás se před pár lety zachovali skvěle k zaměstnanci, který musel zůstat doma pečovat o svoji partnerku - dohodli se s ním, že ho zaměstnají, až to její zdravotní stav dovolí, od odešel na ÚP, pobíral slušnou podporu a za několik měsíců nastoupil zpět. Je ale pravda, že u nás byla snadnější situace, protože ho nemusel nikdo zastupovat (v zemědělství po sezóně).
to bylo od zaměstnavatele moc hezké, u nás to ale asi takhle nedopadne - na jaře "skončilo" pár zaměstnanců pro nadbytečnost... Možná i proto mi bylo naznačeno, že bych si mohla požádat o ukončení pracovního poměru dohodou... - jenže to se mi moc nechce a proto zjišťuji, jaké mám jiné možnosti
OT Re: péče o ZTP-P
jen lituju, když to čtu,že tak vstřícný systém nebyl v mém dětství, kdy jsem absolvovala různé lázně, léčebny, operace a takové možnosti nebyly. tedy pobýt tam s rodičem na neschopence. rodiče akorát odvezli, přivezli.
někdy se věci přece jen časem vyvíjí k lepšímu..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
9. 8. 2013 9:16
Dobrý den, mám 16-ti letou dceru, ZTP-P kvůli nemoci, předpokládaná doba potřeby péče je 6-12 měsíců. Budu muset zůstat s ní doma - jakým způsobem se to řeší v zaměstnání - mám podat výpověď, nebo je možné požádat o neplacené volno po dobu péče? Děkuji za odpověď