Hlavní navigace

Ubytovací služby v rodinném domě

  • 22. 2. 2012 18:02

    Dobrý den,jsem vlastníkem rodinného domu a chtěla bych půl domu (přízemí) použít k podnikání-ubytovací služby .Mám také ŽL -poskytování služeb pro rodinu a domácnost.Chci se zeptat co budu muset všechno udělat a zařídit než budu moct začít podnikat.Zajímá mě jak technická věci-např. jestli musím mít dva plynové kotle,elektřinu 2x atd..Dále-jak je to s daní z nemovitosti,odpady atd.?Na koho se obrátit? kdo mi poradí? Také mě zajímá jestli bych mohla žádat o nějaké dotace.Byla bych Vám vděčná za nějaké kontakty.Předem děkuji a přeji příjemný den. :)

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 2. 2012 16:15

      petr.cizek2 (neregistrovaný)

      Pro možnost provozování podnikatelské činnosti v oboru ubytovacích služeb je nezbytné získat živnostenské oprávnění "Výroba, obchod, služby neuvedené v přílohách 1-3 ŽZ" pro obor č. 55 "ubytovací služby". Pokud již máte ŽL na "poskytování služeb pro rodinu a domácnost", provedete pouze rozšíření tohoto oprávnění o uvedenou činnost.

      Pokud by se však jednalo o prostý pronájem prostor s poskytováním pouze základních služeb, není pro takovou činnost třeba žádné živnostenské oprávnění.

      Povinnost mít separátní kotle nebo jiná technická zařízení není zákonem uložena, z hlediska rozúčtování výdajů vzniklých z jednoho použitého zařízení lze doporučit buď samostatná měřící zařízení na vstupech do příslušné části bytu (např. měřáky na topení), nebo při jejich absenci rozúčtováním podle podlahové plochy apod. Toto platí zejména při standardních nájmech nemovitostí, při poskytnutí ubytovací služby je možné toto řešit v rámci paušální odměny za ubytování.

      Z hlediska dotací existují programy pro začínající podnikatele, např.:

      - program na podporu zakládání podniků a jejich rozvoje (http://www.szif.cz/irj/portal/anonymous/eafrd/osa3/1/12)

      - program podpory pro zemědělskou činnost nebo cestovní ruch v obcích pod 200 obyvatel (http://www.szif.cz/irj/portal/anonymous/eafrd/osa3/1/13)
      - podpora ve formě zvýhodněných záruk (http://www.mpo.cz/dokument31887.html)

      - podpora ve formě podřízeného úvěru (http://www.czechinvest.org/ostatni-programy)

      - program na podporu záruk k úvěrům na financování nákupu zásob (http://www.mpo.cz/dokument68939.html)

      - podpora pro začínající podnikatele s možností získání úvěru INOSTART

      Doporučuji prověřit také možnosti na Vašem příslušném krajském nebo obecním úřadě, které v některých případech rovněž vypisují programy podpory pro začínající podnikatele.

      Ohledně daňových otázek jsem přeposlal Váš dotaz na odborníky pro oblast daňového poradenství, kteří Vám toto zodpovědí přímo.

      S pozdravem

      Petr Čížek
      ZalozFirmu.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).