Re: nevyzvednuté zboží - storno nebo ODD
tak žádné potvrzení nepotřebujete - viz §42 odst. odst. 3 písm. b) ZDPH
b) opravou základu daně a výše daně snižuje daň na výstupu nebo svoji daňovou povinnost a osoba povinná k dani, právnická osoba, která není založena nebo zřízena za účelem podnikání, nebo identifikovaná osoba, pro kterou se původní plnění uskutečnilo nebo která poskytla úplatu, z níž vznikla povinnost přiznat daň, obdržela opravný daňový doklad,
občan zde uvedený není, i v předchozím znění ZDPH byla ohledně doručení dobropisu neplátcům výjimka
já storno používám v případě, kdy mi např. v průběhu měsíce nepřevezme zboží (tj. maloobchod)... poté stornuji a přikládám k tomu potvrzení od přepravní služby, z jakého důvodu bylo provedeno storno... máme audit a ten s tím nemá žádné problémy....
DD se opravdu vystavuje do 15 dní ode dne zdanitelného plnění, ale to neznamená, že nemůže bát vystaven dříve. U prodeje přes internet jde o běžnou praxi.
V uvedeném případě nedošlo ke zdanitelnému plnění ani k převzetí DD. Proto není ani co opravovat a stačí udělat storno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
13. 8. 2013 13:19
Dobrý den,
dne 5.8.2013 jsme zákazníkovi - FO posílali zboží a vystavili na něj fakturu. Zákazník nebyl zastižen dopravcem a nereaguje na telefony. Zboží nám přepravce dnes vrátil jako nedoručené. Jsme plátci DPH.
Když udělám fakturu s mínusem jako storno do stejného měsíce srpna, mohu si nárokovat DPH z mínusové faktury zpět a nebo by mohl mít finanční úřad námitky, že nemám potvrzení o doručení dokladu. Ještě mě napadlo, že bych si ze storna těch pár korun DPH nenárokovala a dala do nákladů (pravděpodobně nedaňových).
Prosím o radu, jak správně situaci vyřešit z pohledu DPH a i ZDPP.
Děkuji za rady.