Re: Výpovědní doba u §52 písm. a
Výpověď je výpověď a je nejméně dvouměsíční, pokud jste si nesjednali delší. Z jakéhokoliv důvodu. Vy nemáte proč dávat výpověď, tu má dát zaměstnavatel. Měl ji dát včas a nemusel teď řešit, že vás bude po dobu výpovědní doby platit, i když už do práce chodit nemůžete.
Samozřejmě se můžete dohodnout na ukončení pracovního poměru dřív, ale i v tomto případě máte podle § 67 nárok na odstupné.
Dobrý den, moc děkuji za odpověď, je dobré vědět, že dvouměsíčka není jediná možnost, ale jde to i dřív. Ono jde právě o to, že už teď mi zaměstnavatel dluží výplatu za červenec a nemá peníze na to, aby mi ji zaplatil a má v plánu mi příští týden dát výpověď s §52 písm. a) a s dvouměsíční výpovědní lhůtou. Zajímalo by mě tedy, zda se mohu nějak bránit, pokud mi tu dvouměsíčku opravdu dá a nebude se chtít domluvit na dřívějším ukončení pracovního poměru, a to i přes to, že ví, že mi dluží teď jednu výplatu a že ani další výplatu/y mi nebude schopen uhradit? Např. pokud mi dá dvouměsíčku, ale zároveň nebude platit výplatu, zda mohu jeho výpověď "přebít" svojí výpovědí z důvodu, ze mi již min. měsíc a půl nezaplatil žádnou výplatu a ani zálohu na výplatu. (Teď nevím, jaký je to paragraf, ale snad víte, co myslím?). Děkuji.
Jestliže Vám dluží mzdu za červen, pak můžete po marném uplynutí 15ti od splatnosti zrušit pracovní poměr okamžitě dle Zákoníku práce § 56 b. Tzn. že pokud Vám červnovou mzdu nezaplatí ani dnes 15.8., pak 16.8. mu předáte písemné okamžité zrušení dle § 56b, tímto dnem skončí Váš prac. poměr a vznikne Vám nárok na dvouměsíční náhradu mzdy.
Nebo nic takového neuděláte a počkáte, až dá výpověď on Vám dle § 52a (rušení zaměstnavatele). Pokud Vám ji předá v srpnu, pak Vám od 1.9. poběží výpovědní doba a Váš prac. poměr skončí 31.10. Do té doby buď budete ještě pracovat se mzdou nebo pro Vás nebude mít práci a nechá Vás doma a budete mít náhradu mzdy. Plus v poslední výplatě budete mít odstupné (1, 2 nebo 3měsíční, podle délky Vašeho zaměstnání).
Zaměstnavatel nepřestane existovat, ta firma stále bude, dokud nedoběhne insolvence, což může trvat třeba několik let. Každopádně po podání návrhu na insolvenci (který můžete na soudě podat i vy zaměstnanci) a ukončení pracovního poměru se můžete o dlužné mzdy hlásit na ÚP. Ten Vám dlužnou částku zcela nebo zčásti uhradí (je tam určený strop) a stane se věřitelem místo Vás. Pokud Vám uhradí všechno, bude to vyřízené. Pokud neuhradí všechno, tak se zbytkem se přihlásíte jako věřitel do insolvenčního řízení a po zpeněžení majetku firmy bude dluh přednostně uhrazený Vám (dlužné mzdy zaměstnanců mají přednost před ostatními věřiteli). Pokud tedy nějaký výtěžek z firmy bude.
Takže si musíte rozmyslet, jestli chcete, aby Vám dlužil víc (tzn. výpovědní doba + odstupné) nebo méně (tzn. okamžité zrušení dle § 56 + dvouměsíční náhrada mzdy).
................
>Zaměstnavatel nepřestane existovat, ta firma stále
>bude, dokud nedoběhne insolvence, což může trvat třeba
>několik let. Každopádně po podání návrhu na insolvenci
>(který můžete na soudě podat i vy zaměstnanci) a
>ukončení pracovního poměru se můžete o dlužné mzdy hlásit na
>ÚP. Ten Vám dlužnou částku zcela nebo zčásti uhradí
>(je tam určený strop) a stane se věřitelem místo Vás.
>Pokud Vám uhradí všechno, bude to vyřízené. Pokud
>neuhradí všechno, tak se zbytkem se přihlásíte jako věřitel
>do insolvenčního řízení a po zpeněžení majetku firmy
>bude dluh přednostně uhrazený Vám (dlužné mzdy
>zaměstnanců mají přednost před ostatními věřiteli). Pokud tedy
>nějaký výtěžek z firmy bude.
>Takže si musíte rozmyslet, jestli chcete, aby Vám
>dlužil víc (tzn. výpovědní doba + odstupné) nebo méně
>(tzn. okamžité zrušení dle § 56 + dvouměsíční náhrada
>mzdy).
Děkuji za odpověď. On problém je v tom, že mi dluží výplatu za červenec, takže tento postup by byl reálný až k 15.9.2013. Ale tu výpověď od zaměstnavatele dostanu během příštího týdne. Takže pokud mi dá výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou, ale nebude platit, tak já do skončení pracovního poměru (do konce toho října) budu bez jakékoliv možnosti na dostání výplaty a budu pracovat zadarmo? Pokud už mi poběží tato výpovědní lhůta, tak již nemohu podat výpověď podle §54 odst. 1 písm. b?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 8. 2013 17:24
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaká je výpovědní lhůta u výpovědi ze strany zaměstnavatele z důvodu §52 písm. a) - ruší-li se zaměstnavatel. Firma (s.r.o.) vyhlásila úpadek a do několik dní bude vyhlášen konkurs. Zaměstnavatel tvrdí, že jediná možnost výpovědi je, že buď dám výpověď já sama na dohodu, tím pádem mohu odejít hned a nemám nárok na odstupné, a nebo mi dá výpověď zaměstnavatel s dvouměsíční výpovědní lhůtou, s nárokem na odstupné. Můj dotaz zní, zda má na toto nárok, když firma zanedlouho již nebude existovat? Nebo pokud se ruší pracovní poměr z důvodu §52 písm. a) - ruší-li se zaměstnavatel, chápe se tím, že je výpověď okamžitá? Předem děkuji za odpověď. Veronika.