Účetní doklady

• (neregistrovaný)

16. 8. 2013 21:43

prosím o radu, které doklady jsem povinen archivovat a předkládat ke kontrole na sociálku, POŽADUJÍ: VÝPLATNÍ PÁSKY,KOPIE PŘEHLEDŮ O VÝŠI POJISTNÉHO, VÝPISY Z ÚČTU... KDE V ZÁKONĚ JE UVEDENA POVINNOST TOTO ARCHIVOVAT. dĚKUJI

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 8. 2013 11:02

janča02 (neregistrovaný)

Re: účetní doklady
      ohledně mezd - vše 30 let /ale daň. poradci doporučují archovovat dýl, protože až ten člověk jde do důchodu, tak
      se dohledávají některé doklady - já nyní pátrala po dokladech z r. 1964

• 17. 8. 2013 19:58

ppp (neregistrovaný)

moc díky, jen bych ještě potřeboval zjistiz, které konkrétní doklady jsem povinen archivovat a předkládat ke kontrole na OSSZ, jsou výplatní pásky a přehledy o výši pojistného účetní doklady, které jsem povinen předkládat ( jaký § toto určuje? )

• 17. 8. 2013 23:37

iva. (neregistrovaný)

§ 35a odst. 4 zákona o organizaci a provádění sociálního pojištění.
      Kopie výplatních pásek není zaměstnavatel povinenen mít vůbec, nemám je a nikdy je nechtěli. Vše potřebné je na mzdovém listě.
      Výpisy z účtu zřejmě archivujete podle potřeby účetních předpisů.
      Kopie přehledů o výši pojistného a sestavy vyměřovacích základů s vyčíslením pojistného klidně archivujte v elektronické podobě (třeba PDF). Dělám to tak už víc jak 4 roky a když náhodou OSSZ chtěla při kontrole přehledy vidět (ačkoli jim je zasílám elektronicky přes VREP), předala jsem CDčko ... ani ho úřednie nestrčila do PC a řekla, že to vlastně ani není potřeba ... asi jak kde - na které okresní správě ... :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).