Re: Daň zvláštní sazbou- brigáda
Takže jsem nepodepsala, je to srážková daň, takže životko uplatnit nemůžu.
A pro příště - kdybych podepsala, neměla bych srážkovou daň a mohla bych životko uplatnit? Nebo je tam ještě nějaké omezení - třeba nějaký minimální příjem v kalendářním roce nebo tak něco?
Děkuji moc.
>>>Dobrý den, od minulého roku jsem předčasná starobní
>>>důchodkyně. V měsících březnu a dubnu jsem brigádně
>>>uklízela. Na páskách mám uvedeno - daň zvláštní
>>>sazba,
>>>v
>>>březnu činila tato daň 203 Kč, v dubnu 704 Kč. Platím
>>>si životní pojištění, které mi dřív (když jsem měla
>>>stálé zaměstnání) mzdová účetní odečítala. Mohla bych
>>>si
>>>teď taky nějak toto životko uplatnit?
>>>
>>>Děkuji moc za radu.
>>
>>jako předčasná důchodkyně můžete pracovat na
>>nepojištěný pracovní poměr. Mohla jste si podepsat
>>daňové
>>prohlášení, ale pokud máte daň zvláštní sazbou, tak
>>jste ho
>>podepsané neměla a platila jste srážkovou daň.
ano, při zálohové dani můžete slevy uplatnit, daň se vám však vrátí pouze do výše zaplacené daně. při ŽP můžete uplatnit 12000,- tzn. na dani by se vám vrátilo 1800,- Kč, pokud byste takovou daň nebo vyšší zaplatila.
>
>Takže jsem nepodepsala, je to srážková daň, takže
>životko uplatnit nemůžu.
>A pro příště - kdybych podepsala, neměla bych
>srážkovou daň a mohla bych životko uplatnit? Nebo je tam ještě
>nějaké omezení - třeba nějaký minimální příjem v
>kalendářním roce nebo tak něco?
>
>Děkuji moc.
>Takže jsem nepodepsala, je to srážková daň, takže
>životko uplatnit nemůžu.
Pro teď - v rámci žádosti o roční zúčtování zajděte na mzdovou účtárnu, požádejte o dadatečný podpis Prohlášení, dojde k přepočtu srážkové daně na zálohovou a můžete uplatnit životko.
A nedejte se odbýt, že to nejde - jde, jen to není zrovna oblíbená práce mzdovek ...
>A pro příště - kdybych podepsala, neměla bych
>srážkovou daň a mohla bych životko uplatnit? Nebo je tam ještě
>nějaké omezení - třeba nějaký minimální příjem v
>kalendářním roce nebo tak něco?
Pro příště podepsat Prohlášení.
Prohlášení není věc zaměstnavatele, ale zaměstnance, i když mzdové účetní Prohlášení zpravidla předkládají, za to iva celkem
přesně ohodnotila jejich oprávněnou nechuť rovnat tento zpětný podpis. Víte, Prohlášení tu existuje od r.1993 a je ještě hodně zaměstnanců , kteří nemají vůbec zájem o svá práva a peníze.
OT - Re: Daň zvláštní sazbou- brigáda
Každoročně "otravuju" zaměstnance, kterým skončil pracovní poměr v průběhu roku a šli do starobního důchodu, aby se v lednu násl. roku zastavili požádat o RZD a já jim mohla vrátit přeplatek v řádech jednotek až desítek tisíc ... a ještě za to kolikrát dostanu "držkovou" že je otravuju s blbostma. Každoročně si říkám, že se na to vykašlu, ale mně je prostě líto nechat peníze Kalouskovi (pardon, teď už vlastně Fischerovi), když si je můžou užít ti, kteří si je vydělali. Jednou jedinkrát za celé ty roky jsem dostala za to "otravování" čokoládu - ne, že bych to dělala pro čokoládu, ale lidi kolikrát ani nepoděkují za upozornění na zákonnou možnost vrácení daní.
Re: OT - Re: Daň zvláštní sazbou- brigád
Právě :-) také na ně myslím, kolikrát mi řekli a co po mě chcete ? To mě většinou na.... Řeknu, já po vás nechci vůbec nic, to jen Vy byste se měl o své peníze zajímat , nečekám také žádné čokolády ani vděčnost, jen mě štve, jak lidi nemají peníze a neumí se naučit,že se musí opravdu zajímat tam, kde to vědí. A to nejsem "zneuznaná účetní :-) mám fakt radost z toho, když se někdo zajímá a mohu mu k něčemu pomoci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
20. 8. 2013 14:46
Dobrý den, od minulého roku jsem předčasná starobní důchodkyně. V měsících březnu a dubnu jsem brigádně uklízela. Na páskách mám uvedeno - daň zvláštní sazba, v březnu činila tato daň 203 Kč, v dubnu 704 Kč. Platím si životní pojištění, které mi dřív (když jsem měla stálé zaměstnání) mzdová účetní odečítala. Mohla bych si teď taky nějak toto životko uplatnit?
Děkuji moc za radu.