Splacení půčky v s.r.o.

• (neregistrovaný)

21. 8. 2013 18:47

Dobrý den,

se známou jsme rozjížděli podníkání ve formě společnosti s.r.o. Jsem jednatel stejně jak známá. Na začátku jsem do společnosti formou půčky vložil určitou částku s tím, že musí být splacena do 5 ti let. Bohužel známá se mnou dlouhodobě nekomunikuje, zabraňuje mi přístupu k informacím o účetnictví atd. Můžu požadovat okamžité splacení půčky, kterou jsem vložil do s.r.o. ? Ve smlouvě jsme neurčili přesné datum splacení ani splátkový kalendář. Jen že musí být splacená do 5ti let.

Děkuji za odpověd a rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 8. 2013 19:10

xxx (neregistrovaný)

Re: Splacení půčky v s.r.o.
      Pokud se původní dohoda dodržuje, je ne/splácení půjčky v pořádku. Spíš byste se měl zamyslet, jaké jsou povinnosti jednatele s.r.o. a zda vám je společník umožňuje vykonávat nebo tomu brání. Pokud tomu brání, vyhledejte pomoc právníka.

Asi je též důležité, zda jste vlastníkem s.r.o., protože i vlastníci mají nezanedbatelná práva a valná hromada musí každoročně schválit účetní uzávěrku.

• 21. 8. 2013 19:32

Josef Novotný (neregistrovaný)

Jsem i vlastníkem společnosti. Mým cílem je odejít z toho s.r.o. a mít splacenou aspoň tu půjču, protože s tou osobou se nedá komunikovat.

Děkuji za radu

• 21. 8. 2013 20:42

xxx (neregistrovaný)

Podíl ve společnosti můžete prodat, pokud to společenská smlouva nezakazuje.
      Pokud jste ale jednatel, může vás této funkce zbavit jen valná hromada nebo smrt, případně soud...
      Závisí tedy, jak velký je váš podíl ve společnosti a zda máte nějaké rozhodovací pravomoci.

Splacenou byste měl dostat jak půjčku (ale dle smlouvy není důvod to dělat dříve, než za 5 let), tak při odchodu ze společnosti byste měl dostat zpět i váš podíl na základním kapitálu, případně i podíl na zisku, o kterém rozhoduje valná hromada.

Děláte si účetnictví sami nebo ho dělá externí účetní? Jako jednatel máte nárok, ba i povinnost se o účetnictví a chod firmy zajímat.

Mně to spíš připadá, že jste někam strčil peníze, ač jednatel, pro s.r.o. nic moc neděláte, nevíte, co se děje a celé to spěje k tomu, že na konci nezbude vůbec nic nebo i nějaký dluh... a každému jednateli se může stát, že za nějaký podvod půjde před soud...

Nebo pokud firma prosperuje a druhý společník vidí, že na to stačí sám a většinu práce dělá sám, tak proč by k tou potřeboval někoho jiného?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).