Re: DPP a student 15 let
a proč nemá nárok na slevu na studenta?abych se přiznala vůbec nechápu podepisování prohlášení, když ho nepodepíše, tak nebude mít slevu na poplatníka a zaplatí celou daň?když mi prohlášení podepíše a na konci roku ho neseženu, tak slevu bude vracet? omlouvám se,ale už jsem se do toho opravdu zamotala:-(
Re: DPP a student 15 let
Nárok na slevu na studenta bude mít ve chvíli až studentem opravdu bude. Prohlášení poplatníka může podepsat každý, podmínkou ale je, že nesmí být podepsané současně u více zaměstnavatelů.
Zdanění je podle toho zda je a nebo není prohlášení podepsané. Při nepodepsaném prohlášení se příjem do 5000,- daní srážkovou daní a tato daň se odvádí na jiný účet FÚ než daň zálohová a z příjmu nad 5000,- se při nepodepsaném prohlášení odvádí už daň zálohová.
Při podepsaném prohlášení je vždy daň zálohová a uplatní se měsíční slevy.
Srážková daň je konečná a nevstupuje do ročního zúčtování ani do daňového přiznání. Pokud někdo, kdo na to má nárok, nepodepíše prohlášení na začátku pracovněprávního vztahu nebo nejpozději do 30 dnů, může dodatečně podpesat ještě do 15.2. následujícího roku a v případě, že byla srážena srážková dań se tato daň dodatečným podpisem změní na zálohovou, ale je s tím spousta práce a starostí navíc.
Snad jsme napsala všechno, když tak někdo další ještě třeba doplní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
22. 8. 2013 9:33
Dobrý den,
od 1.8. - 23.8. 2013 máme zaměstnaného 15-ti letého studenta,uzavřeli jsme DPP a odměnu má 8500 Kč,chtěla jsem zeptat, zda mu mám dát podepsat prohlášení? a jestli jo,takkdy uznat slevu na studenta, když od září nastupuje na učňák,jaké potvrzení o studiu mám od studenta žádat?
Může vykonávat práci 40 hodin týdne, nebo na poloviční úvazek.
Děkuji za Vaši radu