Náhrada od pojišťovny- prosím o kontrolu

• (neregistrovaný)

22. 8. 2013 11:46

Dobrý den,

pročítala jsem si zdejší diskuze, ale prosím o kontrolu. Ve firmě nám praskla hadička od záchodu a byly potečené zdi a poškozené dveře. V pojišťovně vyčíslili škodu a peníze nám zaslali na účet. Udělala jsem to správně, když jsem na přijatou částku vystavila fakturu (UZP ve stejném měsíci jako přijatá částka) - účtování 311/648, přijatá platba 221/311. V nákladech zatím nemám nic, budu účtovat až budeme malovat - barva, práce, nové dveře - to vše (v hodnotě bez DPH) bude daňově uznatelné do výše náhrady od pojišťovny. Účtovat poté na 511 nebo 502, 518?

Děkuji všem za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 8. 2013 12:01

M. (neregistrovaný)

Re: Náhrada od pojišťovny- prosím o kont
      Nechápu trochu proč jste vystavila fakturu, takto přijaté náhrady lze účtovat přímo v bance bez použití 3účtů 211/648.

• 22. 8. 2013 12:12

xxxx (neregistrovaný)

protože nějakým způsobem musela paní účetní zaúčtovat to, že jim pojišťovna poslala peníze. Nedávno jsem četla diskuzi, že také účtují 311/648 a auditor proti tomu nic nemá. My účtujeme VUD 378/648 a přijatou platbu 221/378, takže to jste zaúčtovala správně. Co rozhodně není správně vedle banky účtovat výnos. Striktně dodržujeme, že vedle účtu 221 je pouze 562,568 a 662. Co se týče druhého dotazu, celé to bude daňově uznatelné bez ohlednu na výši náhrady od pojištovny. Daňově uznatelný náklad 549 je do výše náhrady od zaměstnance. Co se týče účtování, bych rozdělovala, např. 511 oprava zdi, dveře 501 (samozřejmě záleží na částce a také co máte ve vnitřní směrnici, od jaké částky evidujete majetek), snad jsem to napsala srozumitelně.

• 22. 8. 2013 12:19

alli (neregistrovaný)

náhradu od pojišťovny také účtuji 378/648 interním dokladem a pak banku 221/378
      fakturu a účtování 311/648 mám při fakturaci náhrady škody např. dodavateli za vícenáklady spojené s dodávkou nekvalitních výrobků

• 22. 8. 2013 14:10

Kama123 (neregistrovaný)

Děkuji všem za rady. Teď už to nechám ve fakturách, abych nemusela dělat opravy v řadě, ale opravím účtování a příště to dám do interních dokladů. Snad to nebude tak moc vadit. S účtováním do nákladů jsme to myslela stejně jako XXXX, takže tam doufám problém nebude. Ještě jednou děkuji za váš čas a trpělivost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).