Re: Invalidní důchod 1. stupně
Nevím, jaké potvrzení vám donesl. Musíte mít v ruce ROZHODNUTÍ o přiznání invalidního důchodu. Na základě toho si zapíše do prohlášení invalidní důchod a budete poskytovat slevu na invaliditu. Pokud se jedná o daňového rezidenta, poskytnete slevu každý měsíc, není důvod uplatňovat až v roce. Nahlásíte na ZP kódem D. Na OSSZ nehlásíte.
děkuji, za odpověď, původně jsem to napsala špatně, dostala jsem rozhodnutí z ČSSZ, nahlásím tedy na ZP kodem D
co se týče té slevy na invalitidu, tak Z-C má i jiné příjmy, které daní, takže tímto by si pokryl případnou daň, lze to takto?
je možné, že v rozhodnutí je uvedeno, ze ID se přiznává k 25.8.2013 a rozhodnutí je ze dne 19.8.2013 nebo se jedná o překlep?
děkuji
>děkuji, za odpověď, původně jsem to napsala špatně,
>dostala jsem rozhodnutí z ČSSZ, nahlásím tedy na ZP
>kodem D
>co se týče té slevy na invalitidu, tak Z-C má i jiné
>příjmy, které daní, takže tímto by si pokryl případnou
>daň, lze to takto?
>
>je možné, že v rozhodnutí je uvedeno, ze ID se
>přiznává k 25.8.2013 a rozhodnutí je ze dne 19.8.2013 nebo se
>jedná o překlep?
>
>děkuji
18.8. rozhodli, že od 25.8. bude pobírat invalidní důchod, je to v pořádku. Slevu na invaliditu poskytnete poprvé za měsíc září.
se týče té slevy na invalitidu, tak Z-C má i jiné
>příjmy, které daní, takže tímto by si pokryl případnou
>daň, lze to takto? - nevím, co tím myslíte. Slevu na invaliditu uplatňuje tam, kde má podepsané prohlášení a invaliditu v prohlášení zapsanou.
Myslím, že do prohlášení nic o tom, že slevu na invaliditu nechce uplatňovat psát nemusí, pokud nevyplní v odd. I bod 2. a je jenom na zaměstnanci, jestli vyplní.
Pokud by chtěl slevu uplatnit až v DP, nic mu v tom nebrání.
Zaměstnavatel si rozhodnutí o přiznání ID ponechá pouze pro ZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 8. 2013 8:37
Dobrý den prosím o radu, Z-C mi přinesl potvrzení o přiznání ID 1. st,
jaké povinnosti Z-L se k tomu váží, vím, že bude mít nárok na odpočet na invaliditu, chápu správně, že tento odpočet mu nemusím dávat měsíčně, ale že si jej může uplatnit až při ročním zúčtování?
musím invaliditu hlásin ZP a SZ?
moc děkuji