Hlavní navigace

Snížení mzdy

• (neregistrovaný)

27. 8. 2013 10:50

Dobrý den, prosím vás mohli byste mi poradit. Během roku se ve firmě stále snižuje obrat. Je mnohem méně práce než roky minulé. Na základě těchto okolnotí jsme nuceni snížit i mzdy, jen nevíme za jakým podmínek a jestli to vůbec lze. V pracovní smlouvě máme určenou hrubou mzdu a k tomu ještě mzdové výměry zvlášť. Moc děkuji za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 8. 2013 11:21

pája

Re: Snížení mzdy
      mzdu sjednanou v PS můžete měnit jen se souhlasem druhého účastníka PP, bez ohledu na mzd.výměry, ty jsou v tomto případě zbytečné. Pokud vysvětlíte zam-cům, že je to ekonomicky nevyhnutelné a že by jinak mohli přijít o práci vůbec, třeba to pochopí a přistoupí na to.
      Sjednávání mzdy v PS je totiž vždy bič na zam-tele, protože bez souihlasu zam-ce s tím nemůže nic dělat.

• 27. 8. 2013 12:44

xxxx (neregistrovaný)

pan (í) pájo, ale v tom případě je to zase nevýhodné pro zaměstnance mzdový výměr. Do mzdového výměru mi napíšou na př. 30tis hrubém a pak dostanu 15tis a vše je v pořádku. Samozřejmě mi to oznámí. Jestli tomu dobře rozumím, je to jedna z možností jak se zbavit zaměstnance, prostě jsou mzdové výměry a mzdu dají podle zaručené mzdy, vše je v pořádku a zaměstnanec odejde. Já jsem to kdysi nevěděla, za chvilku mi končí RD, mám také mzdový výměr, tak když se mě budou chtít zbavit napíšou zaručenou mzdu a tím prostě budu nucena odejít.

• 27. 8. 2013 13:21

pája

souhlas- mzd.výměr je pro zam-tele výhodný, pro zam-ce nevýhodný, protože zam-tel může v rámci zaručené mzdy manipulovat se mzdou dle vlastního uvážení.
      -změnu mzdy stanovené mzd.v. mlže zam-tel měnit, ale ne zpětně, co je psáno, musí vyplatit, když chce snížit mzdu, tak musí vystavit nový mzd.v.
      -výsledek záleží na zam-ci, zda se spokojí s tou zaručenou mzdou, nebo zda skončí.S tím nic nenaděláte.

• 27. 8. 2013 17:37

xxxx (neregistrovaný)

děkuji pájo za odpověď, to aby se člověk na pohovoru ptal, jestli mzdu bude mít uvedenou ve smlouvě nebo v mzdovým výměrem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).