Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
27. 8. 2013 15:44
K níže uvedenému dotazu ohledně podpisu faktur, objednávek, apod. u spolupracující osoby:
právě že nikde jsem se nedočetla více a zajímá mě to z toho důvodu, že jako manželka se starám o veškeré "papírování" ve firmě a přijde mi strašné, že s podpisem všeho čekám na manžela, celý den nakupím doklady a papíry a pak podepisuje a podepisuje. Proto se ptám, ale můj "pracovní vztah" mi přijde jako zaměstnanecký, kdy zaměstnanec k razítku podnikatele (zaměstnavatele) připojí svůj podpis.
Děkuji!
>Může spolupracující osoba např. podepisovat faktury,
>objednávky (s razítkem podnikatele), apod. nebo jaká
>práva má v podnikání?
>Děkuji!
Jediné, co je pro spolupracující osobu dané zákonem, je podíl na příjmech a výdajích podnikatele. Nic víc, nic míň. Za vše odpovídá podnikatel sám celým svým majetkem a proto si musí vybírat takové spolupracovníky a zaměstnance, na které je spolehnutí.
Nutnost razítka nebo podpisu na faktuře žádný zákon neřeší, ovšem při větším rozsahu podnikání (mnoho provozoven) není v silách jediného člověka vše podepisovat. Podnikatel musí stanovit jasná pravidla, co jednotliví pracovníci mohou a co ne.