Re: Doklad o použití
Asi úplně nerozumím - proč mínusem?
Vy nevyžadujete úhradu PHM za soukromé km? Pak jistě přidaňujete tuto částku va mzdě
52(8)/502 základ
52(8)/343 DPH
Pokud dotaz směřuje spíše k režijním nákladům (servis,pneu...), tak zde je odvod "za soukromé km" daňovým nákladem
52(7)/343
Re: Doklad o použití
Za co ? Za PHM, nebo z poziřovací ceny...?
Budete vyžadovat úhradu soukr. PHM?
Ještě dotaz - prosím, auto pro soukr. j.
Máme ve firmě auto, které se normálně pro soukromé účely nepoužívá. Zaměstnanec jej 1x použil pro soukromé účely, napsal si pro to povolení a majitel mu to odsouhlasil. Byla jsem na dovolené a vše šlo mimo mě. Na mzdovce si domluvili 1%, ale jde mi o DPH z PC vozu. Koupili jsme jej vloni, DPH uplatnili, jak spočítám kolik mám vrátit F.Ú. Jedná se jen o jednu jízdu a jeden měsíc. Jaký použiji výpočet. Prosím zkušenější poraďte, nikdy jsem to nedělala. PHM si platil sám. DPH z oprav za tento rok poměrnou část vrátím poměrem počtu ujetých km, ale nevím si rady s tou PC, když je se to sleduje několik let. Moc děkuji.
Re: Ještě dotaz - prosím, auto pro soukr
V tomto případě by bylo vhodnější auto půjčit za úplatu, asi by to i zaměstnace vyšlo levněji, než 1%.
DPH by se odvedlo a Vy by jste nemusela nic řešit.
PC vozu - DPH §78: Sleduje se každý rok zvlášť, píšete že to bylo vyjmečně, takže pochybuji že by se koeficient pohnul o 10% §78a/3
pravděpodobně vůbec nebudete řešit
Opravy DPH §75:
sledujte "režijní" náklady na auto (dph) v daném měsíci a poměrem soukr. km vrátíte dokladem o použití, na konci roku nemusíte už nic přepočítávat.
Pokud zrovna v tomto měsíci nebyl žádný servis, mytí..., tak DPH neřešte
Re: Ještě dotaz - prosím, auto pro soukr
http://www2012.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/DANE_DPH_01042010_Zmeny-v-pravidlech-uplatnovani-naroku-na-odpocet-dane(1).pdf
Konečně jsem našla, ja tam i příklad případného výpočtu.
Ne vše platí, ale je to dobrý materiál.
Bohužel se na něj z nových stranek MFCR nedá dostat.
Moc děkuji
>>http://www2012.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/DANE_DPH_01042010_Zmeny-v-pravidlech-uplatnovani-naroku-na-odpocet-dane(1).pdf
>
>Konečně jsem našla, ja tam i příklad případného
>výpočtu.
>Ne vše platí, ale je to dobrý materiál.
>Bohužel se na něj z nových stranek MFCR nedá dostat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
28. 8. 2013 9:12
Dobrý den, bylo mi nařízeno, abych udělala Doklad o použití vozidla ( auto se používá i pro soukromé účely), ale v programu, ve kterém účtuji takový doklad vygenerovat nejde.
Udělala jsem tedy interní doklad s minusovou částkou na 548999 (nedaňový)/ 502 (spotřeba PHM) a DPH 548999/ 343. Je to tak dobře?
Předem děkuji za odpovědi.