Re: Zákaz práce těhotným - prosím o radu
§ 41 odst 1 ZP
c) koná-li těhotná zaměstnankyně, zaměstnankyně, která kojí, nebo zaměstnankyně-matka do konce devátého měsíce po porodu práci, kterou nesmějí být tyto zaměstnankyně zaměstnávány nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství nebo mateřství,
§ 41 odst. 3 ZP
3) Není-li možné dosáhnout účelu převedení podle odstavců 1 a 2 převedením zaměstnance v rámci pracovní smlouvy, může ho zaměstnavatel převést v těchto případech i na práci jiného druhu, než byl sjednána v pracovní smlouvě, a to i kdyby s tím zaměstnanec nesouhlasil.
Zaměstnavatel vás může převést i na práci, kterou nemáte sjednanou v prac. smlouvě a vy s tím nemusíte souhlasit. Jedná přesně podle zákonů, nechce vás ,,očůrat".
>>>Dobrý den,
>>>prošla jsem si historii a našla jsem podobné, ale
>>>poprosila bych upřesnit detaily mého dotazu:
>>>Jsem v 6.měsíci těhotenství, pracuji ve skladu, což
>>>nesmím. Jaké mám dál možnosti? Zaměstnavatel nabízí
>>>místo mimo sklad, ale je to úplně jiná práce, než mám
>>>uvedenou ve své prac.smlouvě, je to práce ve výrobě.
>>>A dále když půjdu marodit o dva měsíce dřív než mám
>>>nástup na mateřskou, o kolik se mi pak zhruba
>>>mateřská
>>>sníží oproti tomu, kdybych pracovala až do konce?
>>>Předem děkuji za Vaše rady, nerada bych se nechala
>>>nějak "očůrat" :-)
>>
>>§ 41 odst 1 ZP
>>c) koná-li těhotná zaměstnankyně, zaměstnankyně,
>>která
>>kojí, nebo zaměstnankyně-matka do konce devátého
>>měsíce po porodu práci, kterou nesmějí být tyto
>>zaměstnankyně zaměstnávány nebo která podle lékařského
>>posudku
>>ohrožuje její těhotenství nebo mateřství,
>>
>>§ 41 odst. 3 ZP
>>3) Není-li možné dosáhnout účelu převedení podle
>>odstavců 1 a 2 převedením zaměstnance v rámci
>>pracovní
>>smlouvy, může ho zaměstnavatel převést v těchto
>>případech
>>i na práci jiného druhu, než byl sjednána v pracovní
>>smlouvě, a to i kdyby s tím zaměstnanec nesouhlasil.
>>
>>Zaměstnavatel vás může převést i na práci, kterou
>>nemáte sjednanou v prac. smlouvě a vy s tím nemusíte
>>souhlasit. Jedná přesně podle zákonů, nechce vás
>>,,očůrat".
>
>No jo, je to přesně v zákoně... To jsem ráda, že se
>mnou jedná tak jak má :-)
>
>A můžu ještě jak to bude s tou výší mateřské?
Jestli bude práce, na kterou vás převede, hůř placená, máte nárok na vyrovnávací příspěvek v těhotenství. To je dávka nemocenského pojištění.
Nemoc by v době těhotenství výši PPM neovlivnila. Sice je rozhodné období 12 ukončených měsíců před nástupem na PPM, ale doba nemoci je ve vyloučených dobách.
No na dovolenu jedu na příštích 14 dní, tím vyčerpám veškerou dovolenou a pak už bude 16.září a to už se tedy budu muset jít zneschopnit. Budou to dva měsíce do PPM. Ale tam se pak taky nějak krátí rodičák, když se jde 8 týdnů před - není to tak?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
29. 8. 2013 7:51
Dobrý den,
prošla jsem si historii a našla jsem podobné, ale poprosila bych upřesnit detaily mého dotazu:
Jsem v 6.měsíci těhotenství, pracuji ve skladu, což nesmím. Jaké mám dál možnosti? Zaměstnavatel nabízí místo mimo sklad, ale je to úplně jiná práce, než mám uvedenou ve své prac.smlouvě, je to práce ve výrobě. Může mi takto nabídnout práci, kterou nemám sjednánu ve smlouvě, resp. musím ji přijmout? Jiné řešení nenabízí, v podstatě mě posílá marodit, přestože já pracovat chci, nemám důvod být doma, jsem zdravá a fit :-)
A dále když půjdu marodit o dva měsíce dřív než mám nástup na mateřskou, o kolik se mi pak zhruba mateřská sníží oproti tomu, kdybych pracovala až do konce?
Předem děkuji za Vaše rady, nerada bych se nechala nějak "očůrat" :-)