OSVČ a student

• 29. 8. 2013 10:01

Dobrý den,

jsem studentka, založila jsem si živnost.
    Kam se všude musím zaregistrovat?
    Z předešlých diskuzí jsem pochopila, že zálohy na soc. zdrav. do konce roku nebudu platit, po novém roce podám přehledy a pokud mé příjmy dosáhnou určité částky, tak platit budu?

Poradí někdo prosím?
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 8. 2013 10:16

mirka.p (neregistrovaný)

Re: OSVČ a student
      Dobrý den,
      na živnostenském úřadě vyplníte jednotný registrační formulář a kromě založení živnosti byste tímto vyplněním formuláře měla být přihlášená i k dalším institucím - finančnímu úřadu, zdravotní pojišťovně a správě soc. zabezpečení. Na soc. a zdrav. pojištění platit zálohy v průběhu roku nemusíte, pokud za Vás z titulu studia platí pojistné stát. Po ukončení roku se spolu s daňovým přiznáním podávají i přehledy pro pojišťovny, u zdravotní poj. platíte pojistné z každé vydělané koruny sociální až po překročení určité částky.

• 29. 8. 2013 10:50

Rena45

Mockrát děkuji, takže zálohy na zdravotní pojištění budu platit i přesto, že budu dále student a hranice pro sociální pojištění je jaká prosím?

• 29. 8. 2013 11:00

mirka.p (neregistrovaný)

Zálohy jako pojištěnec státu platit nemusíte ani na zdravotní ani na sociální. Hranice pro platbu sociálního poj. je: příjmy mínus výdaje jsou větší jak 62.121 Kč

• 29. 8. 2013 21:34

Zdena R (neregistrovaný)

ZP: první rok bez záloh, po podání Přehledu o příjmech a výdajích za rok 2013 doplatíte pojistné a začnete platit zálohy.

SP: první rok bez záloh. Pokud za rok 2013 dosáhnete rozhodné hranice pro povinnou účast na důchodovém pojištění OSVČ (zisk cca 5.177,- Kč na 1 měsíc podnikání), tak doplatíte pojistné a příští rok budete platit zálohy jako OSVČ vedlejší. Jestliže zůstanete pod rozhodnou hranicí, ta nebudete nic doplácet, ani v příštím roce platit zálohy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).