Re: nárok na peněž. pomoc v mat. - kontr
Při mateřské dovolené pobírá matka (popřípadě otec) peněžitou pomoc v mateřství, pokud na ni má nárok. O tuto dovolenou nemusí zaměstnanec žádat, postačí potvrzení lékaře. Nárok vzniká za předpokladu, že:
◦Byla žena v posledních dvou letech před zahájením pobírání peněžité podpory v mateřství nejméně 270 dnů nemocensky pojištěna. Tato doba nemusí být souvislá. Do této doby se však nezapočítává evidence na úřadu práce, doba pobírání důchodu z důchodového pojištění, doba studia...
kdy máte na MD nastoupit ? nebo jste nastoupila 25.8 ?
Byla jste v posledních dvou letech nepojištěná jen necelých 8 měsíců, takže máte cca 500 pojištěných dnů. Druhou podmínkou je, že musíte být zaměstnaná (nebo v ochranné lhůtě po skončení zaměstnání). Nevíte, z jakého důvodu ta vaše známá neměla nárok na PPM?
ano nastoupila jsem 25.8.2013,
známé chyběly dva dny do té podmínky 270 dnů,
děkuji moc za kontrolu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
30. 8. 2013 11:35
můžete mít prosím zkontrolovat, zda mám nárok na peněžitou pomoc v mateřství a splňuji tak obě podmínky, jako zaměstnanec, aby se mi nestal případ, když jedna známá zažádala o tuto dávku a dostala ji a po půl roce ji napsali, že na to neměla nárok a chtěli najednou všechny peníze zpět.
zaměstnána od 3.1.2011 - 4.8.2012
na ÚP od 5.8.2012 - 14.3.2013
zaměstnána od 15.3.2013 - doposud (z toho od 29.4.2013 pracovní neschopnost do 24.8.2013)
Děkuji za kontrolu