Re: Pronájem
Jedná se o nepeněžní plnění. Podnikatel dostává něco zadarmo, zatímco by za to měl platit. Tím dostává výhodu.
Paragraf 22, odstavec 4.
Děkuji!
Symbolický nájem za 1,-- Kč?
Jde o to, že známý mi pronajímá dílnu, zakázky mu dodávám já, vyrábí pro mě nějaké součástky a další stroje u něj využívám já, co nezvládne vyrobit on, udělám si sám. On ode mne žádný nájem nechce, já to do nákladů také nechci dávat.
Pokud je prostor v jeho osobním, nepodnikatelském majetku, tak nájem je daněn 15% a neplatí se z něj sociální a zdravotní pojištění. To bývá velmi často výhodné.
Je-li prostor v jeho podnikatelském majetku, je nájem na Vaší straně nákladem, na jeho straně příjmem. A protože máte obchodní vztah, byl bych opatrný s výší nájmu. Korunu bych si netroufl ale nějakou dolní hranici v místě obvyklou bych platil.
Měl by jste platit nájem, nejlépe nájem obvyklý, symbolický nájem 1 kč není vhodný. Pokud by jste jej neplatil, mohl by Vám FÚ doměřit daň, Váš základ daně by zvýšil právě o nájem v místě obvyklém.
Řeší se to obvykle tak, že se podepíše nájemní smlouva, stanoví nájem a vy mu nezaplatíte každý n-tý výrobek, tak aby si to bylo rovno.
Děkuji!
Nebo zřídit v této dílně provozovnu? Pro jsou obě strany, jen nevím, zda stačí souhlas se zřízením provozovny nebo je třeba ještě právě zmiňovaná nájemní smlouva. A jak by to potom bylo s placením nájemného v tomto případě - to samé co výše? Je třeba hradit nájem obvyklý?
Děkuji a omlouvám se za zdlouhavý dotaz.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
31. 8. 2013 15:50
Lze pronajmout nemovitost - dílna bezplatně?
Děkuji!