Re: Jakou dostanu nemocenskou v těhotens
Nejprve budete dostávat náhradu mzdy od zaměstnavatele, teprve od 22. dne nemoci dostanete nemocenskou od OSSZ.
Výpočet je trochu složitější. Dejte přesné datum nástupu do zaměstnání a začátku pracovní neschopnosti. Napište, jestli je vaše pracovní doba osmihodinová Po-Pá.
Nástup do zaměstnání byl 22.7. na neschopenku jsem šla 2.9. Pracovní doba byla na směny, ovšem ne nijak opakujících se. Jeden den jsem dělala 12 hodiny, jiný zase 6, práce byla včetně víkendů.
Za srpen jsem odpracovala cca 185 hodin. Můj základní plat je 76 Kč za hodinu + prémie. Za srpen to bylo 100 Kč/hodina.
Náhradu mzdy vám nespočítám, protože se bude vycházet z pravděpodobného průměru (ve II.Q jste neodpracovala 21 směn) a z plánovaných směn. Když vezmu průměr na hodinu 100,- Kč a pravidelné osmihodinové směny, dostanete náhradu mzdy cca 5000,-Kč.
Denní vyměřovací základ pro nemocenskou je
(4500,- + 18000,-) : 41 kalendářních dnů = 548,78
Z této částky vychází nemocenská na 297,- na den, takže v září necelých 9000,- Kč.
Kalkulačky najdete zde:
http://www.mpsv.cz/cs/7
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Zaměstnavatelé musí do konce dubna dohlásit informace o zaměstnancích
Důchody porostou seniorům rychleji, projeví se to však zřejmě až v roce 2029
Padesát tisíc jako základ? Výpočet důstojné mzdy rozvířil sítě, lidé mluví o výsměchu
Zvláštní zkrat ministerstva, postavit si hlavu u zdravotních benefitů je absurdní
Stát označuje nové hlášení za stabilní, firmy ale hlásí chyby a chaos
Nevinný prodej domácí slivovice může skončit likvidační pokutou
2. 9. 2013 21:40
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jakou dostanu nemocenskou při rizikovém těhotenství?
Moje situace je následující. Byla jsem studentkou, poté jsem byla zhruba 3 měsíce vedená na úřadu práce. Pak jsem začala pracovat. Nastoupila jsem do práce na konci měsíce a pracovala jsem ještě jeden celý měsíc. Za první necelý měsíc jsem měla mzdu cca 4500 Kč hrubého, za druhý celý měsíc jsem měla mzdu cca 18000 Kč hrubého. Poté jsem nastoupila na neschopenku. Teď tedy nevím jak se nemocenská počítá, když jsem na ni nastoupila jen po odpracování 1,5 měsíce.
Děkuji za radu.