Re: Nárok na slevu na dítě - svatba
Pokud si manželka toho syna neuplatní na něj slevu (tzn. slevu na manžela s příjmy do 68000), může uplatnit jeho otec na něj zvýhodnění, pokud s ním žije ve společné domácnosti. Pozor, společné bydliště ještě nemusí znamenat, že mají společnou domácnost.
Paní JiřinoH, myslím, že to není, jak Vy píšete.
Jak se teď dívám do zákona, tak se asi musím trošku opravit. Chápu to tak, že pokud nemá manželka příjmy, ze kterých by mohla uplatnit slevu na manžela s příjmy do 68 tis, může uplatnit na něj zvýhodnění jeho otec, pokud spolu žijí ve společné domácnosti.
Takže to vypadá, že záleží na tom, jestli má manželka příjmy nebo nemá.
Ale vy řešíte, že má společnou domácnost s rodiči, to z dotazu jednoznačně nevyplývá a otázka , zda má manželka příjmy zde také není jasná. Opakuji se v tom, že tím, že se oženil, má společnou domácnost s manželkou a pak se teprve řeší, je-li tento
logický předpoklad splněn či ne a nemá-li manželka příjmy, pak je dál vyživovanou osobou rodičem , který může pobírat daň.zvýhodnění. Tak to já chápu.
Hned v první odpovědi jsem psala "POKUD má společnou domácnost s rodičem" a upozornila jsem, že společné bydlení ještě nemusí znamenat společnou domácnost.
Ano, s možným příjmem manželky máte pravdu, viz moje oprava výše. Ale Vy jste také upozorňovala, že on má příjem, což není pro možnost uplatnění zvýhodnění podstatné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
3. 9. 2013 14:30
Prosím o radu. Zaměstnanec uplatňuje slevu na dospělého syna, který studuje VŠ při zaměstnání. V červenci se oženil. Bydliště má nadále u rodičů. Má nárok i nadále na slevu na dani na dítě??
Děkuji