Re: Jaký druh dohody vybrat?
1.
Pokud je na ÚP, tak si nemůže vydělat více než 4.000, Kč měsíčně. Pokud vám ale nestačí DPP (300 hodin), tak pak jedině DPČ – může pracovat 4 hodiny denně. Budete za něj odvádět SP, ZP daň. Nebo se odhlásí z ÚP – obnoví živnost a pak může pro vás pracovat jako OSVČ – ale tady pozor, aby se opravdu nejednalo o švarc.
2.
Invalidu normálně zaměstnáte jako každého zaměstnance. Může mít klidně 2 HPP – pokud to bude stíhat. ZP a SP se neplatí jedině u DPP – do 10.000,- Kč. Nebo u DPČ - ZMR do 2500,- Kč.
4.
Opět – ÚP – nesmí si vydělat více než 4.000,- Kč měsíčně. Pokud stačí DPP (300 hodin-volila bych toto). jinak i DPČ, do výdělku 2500,- neplatí ZP ani SP.
Je toho hodně, takže nevím, co přesně by vás zajímalo. Napiště konkrétní dotaz.
Tady si můžete ledacost vyčíst:
http://www.jakpodnikat.cz/zamestnani.php
Hlavně chci poděkovat za odpovědi!
1.)Upřesním: pán by šel z ÚP normálně do zaměstnání. Buď ŽL nebo HPP tady jsem to uvedla špatně. Šlo mi o to jestli ho lze nějakou dohodou"" tzn smlouvou zavázat aby na ŽL pracoval jen u nás a měl případně i nějakou výpovědní lhůtu třeba dle zákona (konec měsíce + 2měsíce) aby se zkrátka nesbalil a chyběl.
2.)Invalida na HPP jak jsem slyšela má slevy na odvody, píšete, že ne, ale sám mě upozorňoval, že toto jeho současný zaměstnavatel využívá. Ví někdo?
3.)Pán exekuce na plat., oprava není na ÚP! takže si může vydělat více než 4tis ano? Chceme ho zkusit na dohodu jakou? Exekuce se strhává i z dohod? Od jaké částky?Jde mi jestli je vůbec možné ho zaměstnat na dohodu(uvažuji i 300h 1.firma 300 2.firma aspoń na nějakou dobu než se osvědčí či neosvědčí. I tak je to docela málo. Má někdo zkušenost jak to nastavit aby mohl děla aspoň 4-6h denně? Pokud bude ok, musí se nastavit to hpp (exekuce) což není jak jsem četla taková sranda.
4.) Tady je to jasný tady se do 2500,-Kč vejdeme.
Ještě rozšířím dotaz 3.bod:
u DPČ nad 2500,-Kč měsíčně, vydělá třeba 7500,-Kč/měsíc program (duna mzdy) udělá SP a ZP, je to ok že to nesplňuje min mzdu 8500,-? Ale hlavně "dohody" u exekucí jak to funguje? musí strhávat zaměstnavatel? Děkuji moc
Pokud bude pracovat na ŽL a bude OSVČ – tak nemůže pracovat jen u vás, to by byl právě švarc. Takže nemůže mít žádnou výpovědní lhůtu. Pokud ho chcete zaměstnat, tak normálně na HPP. Můžete mu dát zkušební dobu a smlouvu vystavit na dobu určitou.
Invalida má slevu na poplatníka, slevu na invalidu. Na ZP ani SP žádná sleva není. Vy jako zaměstnavatel si můžete v DP uplatnit slevu na zaměstnance se zdravotním postižením.
3. Z DPP se exekuce nestrhává. Z HPP i z DPČ ano.
Sleva na zaměstnance se zdravotním postižením
V daňovém přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2013 můžeme snížit vypočítanou daň o 18 000 Kč za každého zaměstnance se zdravotním postižením (a poměrnou část z této částky, je-li výsledkem průměrného ročního přepočteného počtu těchto zaměstnanců desetinné číslo).
>>Opět – ÚP – nesmí si vydělat více než 4.000,- Kč
>>měsíčně. Pokud stačí DPP (300 hodin-volila bych
>>toto).
>>jinak i DPČ, do výdělku 2500,- neplatí ZP ani SP.
>>
>>Je toho hodně, takže nevím, co přesně by vás
>>zajímalo.
>>Napiště konkrétní dotaz.
>>Tady si můžete ledacost vyčíst:
>>
>>http://www.jakpodnikat.cz/zamestnani.php
>
>Hlavně chci poděkovat za odpovědi!
>
>1.)Upřesním: pán by šel z ÚP normálně do zaměstnání.
>Buď ŽL nebo HPP tady jsem to uvedla špatně. Šlo mi o to
>jestli ho lze nějakou dohodou"" tzn smlouvou zavázat
>aby na ŽL pracoval jen u nás a měl případně i nějakou
>výpovědní lhůtu třeba dle zákona (konec měsíce +
>2měsíce) aby se zkrátka nesbalil a chyběl.
Nějakou výpovědní dobu si jistě ve smlouvě sjednat můžete, ale aby se zavázal, že bude pracovat jen u vás, to těžko.
>
>2.)Invalida na HPP jak jsem slyšela má slevy na
>odvody, píšete, že ne, ale sám mě upozorňoval, že toto jeho
>současný zaměstnavatel využívá. Ví někdo?
Nevím, jakou máte slevu na mysli. Zaměstnanec má slevu z daní na invaliditu.
>
>3.)Pán exekuce na plat., oprava není na ÚP! takže si
>může vydělat více než 4tis ano? Chceme ho zkusit na
>dohodu jakou? Exekuce se strhává i z dohod? Od jaké
>částky?Jde mi jestli je vůbec možné ho zaměstnat na
>dohodu(uvažuji i 300h 1.firma 300 2.firma aspoń na nějakou
>dobu než se osvědčí či neosvědčí. I tak je to docela
>málo. Má někdo zkušenost jak to nastavit aby mohl děla
>aspoň 4-6h denně? Pokud bude ok, musí se nastavit to hpp
>(exekuce) což není jak jsem četla taková sranda.
Kdyby měl u vás jen DPP, tak se exekuce nesráží. Po vyčerpání 300 hodin se uzavírá DPČ nebo PP na dobu určitou, ale tam už by se exekuce srážela. Jestli nebude na ÚP a není pojištěnec státu, bude si muset platit sám ZP, bude-li mít u vás DPP do 10000,-Kč. Při evidenci na ÚP si může od srpna vydělat 4250,- Kč měsíčně.
>
>4.) Tady je to jasný tady se do 2500,-Kč vejdeme.
Děkuji, zjistím tedy jestli si platí nebo neplatí ZP a ještě sem napíšu. Takže pokud je pojištěnec státu tak si buď platí ZP nebo je na UP?
Takže jestli dobře chápu může začít na DPP jakmile vyčerpá 300h přejde buď na DPČ nebo na HPP (v obou případech DPP a DPČ může být zároveň na UP a nebudeme za něj platit SP ani ZP?) pokud bude na UP tak může vydělat 4250 na DPČ a 10000 u DPP? Nebo mi uniká ten rozdíl 2500 vs. 4250,-
>>Kdyby měl u vás jen DPP, tak se exekuce nesráží. Po
>>vyčerpání 300 hodin se uzavírá DPČ nebo PP na dobu
>>určitou, ale tam už by se exekuce srážela. Jestli
>>nebude na
>>ÚP a není pojištěnec státu, bude si muset platit sám
>>ZP, bude-li mít u vás DPP do 10000,-Kč. Při evidenci
>>na
>>ÚP si může od srpna vydělat 4250,- Kč měsíčně.
>
>Děkuji, zjistím tedy jestli si platí nebo neplatí ZP a
>ještě sem napíšu. Takže pokud je pojištěnec státu tak
>si buď platí ZP nebo je na UP?
Jestliže bude na DPP, budete za něj platit odvody až od 10000,- výš. Pokud bude mít menší odměnu, tak se o něj nestaráte a on si ZP vyřeší sám. Pokud je pojištěnec státu (student, důchodce, uchazeč o zaměstnání na ÚP), tak si minimální ZP platit nemusí.
Jestliže bude mít u vás DPČ nebo PP a menší příjem než 8500,-, tak dopočítáváte do minima a odvádíte ZP. Rozdíl mezi ZP z příjmu a minimem mu srazíte.
>
>Takže jestli dobře chápu může začít na DPP jakmile
>vyčerpá 300h přejde buď na DPČ nebo na HPP (v obou
>případech DPP a DPČ může být zároveň na UP a nebudeme za něj
>platit SP ani ZP?) pokud bude na UP tak může vydělat
>4250 na DPČ a 10000 u DPP? Nebo mi uniká ten rozdíl
>2500 vs. 4250,-.
Na ÚP může být s dohodou i pracovním poměrem, ale jen do výše příjmu 4250,- . V takovém případě nemusíte ZP doplácet do minima, protože je pojištěncem státu. Odvody musíte z příjmu odvádět podle toho, o co se jedná. Jestli DPP pod 10000,-, tak ne.
Hranice 2500,- se týká zaměstnání malého rozsahu. Zadejte si do vyhledávače ZMR, záleží na tom, jak je dohoda sepsaná. Ne vždycky, když bere méně než 2500,-, tak je to bez odvodů.
Děkuji, jen sem nepochopila pokud je tedy na DPP a vydělá třeba 8450,-Kč je na ÚP, tak nic neplatím ani on, ale může vydělat jen 4250,- takže to je problém. Peníze mu vyplatit nemohu.
Pokud nebude na up, tak je to vpostatě jedno jak píšete, už si ZP zajistí sám. Nad 10tis. mít nebude. Takže dostane třeba 8650,-Kč a ZP si uhradí sám.
Jestliže bude mít 40 hodin, tak za týden musí dostat 40 x 50,60 Kč, jestliže bude mít sjednanou kratší pracovní dobu na 6 hod., tak za týden musí dostat aspoň 30 x 50,60 Kč.
Rozdíl je např. v tom, že nemůžete zaměstnanci s kratší pracovní dobou nařídit přesčasy.
Na druhou stranu, zaměstnáte-li ho na plnou pracovní dobu a nebudete mít pro něj práci na 40 hodin týdně, budete mu platit překážky na straně zaměstnavatele.
Pracovní poměr už se několik let nerozlišuje na hlavní a vedlejší. Můžete mít několik pracovních poměrů a všechny jsou si rovny. Kratší pracovní dobu si musíte se zaměstnancem dohodnout.
Evidence na ÚP je omezena jenom výší výdělku, maximálně polovinu minimální mzdy. Každou dohodu nebo pracovní poměr musí zaměstnanec na ÚP nahlásit nejpozději v den nástupu. Po dobu trvání dohody je mu pozastavena výplata podpory. Pokud překročí měsíční částku, vyřadí ho z ÚP, jakmile přestane vyšší odměnu dostávat, může se znovu přihlásit.
Ještě jednou shrnutí odvodů:
PP (maximálně 40 hodin týdně) - odvádí se ZP a SP z hrubé mzdy
není-li na ÚP (do 4250,-), tak se doplácí ZP do minima
DPP (do 300 hodin za rok) do 10000,- - neodvádí se ZP a SP
do 4250,- Kč může zůstat v evidenci ÚP - neodvádí ZP do minima
od 4250,- do 10000,- - nemůže být v evidenci ÚP - musí si sám na ZP zaplatit minimální ZP
nad 10000,- - odvádí se ZP a SP z hrubé odměny
DPČ (do poloviny pracovní doby) odvádí se ZP a SP
do 4250,- - může být v evidenci ÚP, neodvádí ZP do minima
nad 4250,- - musí se odhlásit z evidence ÚP a prostřednictvím zaměstnavatele doplatit ZP do minima
Děkuji paní Líbo!
Prosím ještě neúplně rozumím tomuto: DPČ (do poloviny pracovní doby) odvádí se ZP a SP
do 4250,- - může být v evidenci ÚP, neodvádí ZP do minima
nad 4250,- - musí se odhlásit z evidence ÚP a prostřednictvím zaměstnavatele doplatit ZP do minima (TADY NEPLATÍ SP?)
2500,--4250,- se odvádí ZP a SP?kdo?
Dále nebude na ÚP - bude mít 40h/týdně zaměstnavatel bude platit normálně ZP i SP ze mzdy. Resp kde je tady ta hranice? Kdy si platí sám a zaměstnavatel nic a poté už jen zaměstnavatel?
Promiňte už se v tom ztrácím:-)
Nedivte se, při těch změnách se v tom ztrácíme i my, kdo to děláme léta, tak nečekejte, že to za pár hodin pochopíte.
Sociální pojištění se platí jenom z příjmu a to jenom z takového, který SP podléhá. Takže u PP a DPČ z každé vydělané koruny, u DPP při příjmu nad 10000,- Kč. V době, kdy není člověk sociálně pojištěn, prostě nemá nárok na nemocenské dávky a nezapočítává se mu doba do důchodu.
Zdravotní pojištění (z toho se hradí léky a lékařská péče) je povinné, pokud není člověk pojištěnec státu, musí si platit minimum. To bylo do července 1080,-, od srpna 1148,- Kč. Je to 13,5% z minimální mzdy. U DPČ a PP do minima dopočítává a odesílá zaměstnavatel, ale strhává celých 13,5% zaměstnanci.
Protože DPP podléhá pojištění až nad 10000,-, není u DPP povinnost zaměstnavatele hlídat, jak má zaměstnanec minimální ZP ošetřeno. Při odměně nad 10000,- zaměstnance přihlásí a SP a ZP odvede.
Zaměstnání malého rozsahu (do 2500,-) s vámi nechci řešit, asi bych vám to neuměla srozumitelně vysvětlit.
Vám také.
>>
>>>Je možné využít i vašich služeb? Pokud ano, napiště
>>>mi
>>>prosím odkud jste na dezod@seznam.cz Děkuji
>>
>>Nevím, jestli bych si troufla na to, dělat mzdy na
>>dálku. Nemám s tím žádnou zkušenost. Možná se ozve
>>někdo,
>>kdo to tak dělá.
>>
>>Já jsem ze středočeského kraje. Polabí.
>
>Ano, máte pravdu to je hodně daleko. Přesto Vám
>děkuji. Hezký den Z.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
3. 9. 2013 16:05
Dobrý den,
uvažujeme o přijetí 3.nových lidí na dohody (zatím nemáme zkušenost, FO podnik plátce dph,
1.) Má ŽL, chtěli bychom ho využít na co nejděle tzn. 6-8denně, jakou dohodu tedy vybrat? Je na úřadě práce, víc informací zatím nemám. 300h ročně mi přijde málo (počítají se do toho i přestávky? tzn. 8,5h?. U ŽL - spolupráce může být podle mě neomezená pracovní doba. Vpodstatě jde jen o dohodu, že pro nás bude pracovat od pondělí do pátku 8h denně a chtěli bychom nějakou výpovědní lhůtu např. jako u hpp. Odvody si bude hradit sám. Nejde o švarc.
2.) Pán má 1.stupeň invalidního důchodu pravděpodobně hpp. (dohoda lze?) Existuje podpora u zdrav. pojist a sociálky? jak postupovat? Zajímají mě i ostatní stupně invalidity. Aktuálně je ještě zaměstnaný jinde. Zajímá mě jaký typ dohody opět je vhodný jesti vůbec lze. Chtěli bychom ho využívat opět cca 5-8hodin denně.
3.) Pán úřad práce, exekuce na plat, již jsem uvedla tady http://diskuse2.jakpodnikat.cz/viewtopi … 005#p37005
4.) Paní úřad práce pouze přívydělek (brigáda), jen na pár hodin týdně.
Děkuji za rady jaké typy dohod + jak vše ideálně nastavit vůči zaměstnancům i úřadům. Zkrátka co je potřeba v kostce.
Nemám s títo žádnou zkušenost, 2.zaměstnance máme na hpp. Pracujeme úkolově, samozřejmě tam kde to nepůjde uděláme hodinovku.
Velmi děkuji, pěkný den Z.