Úroky z prodl. a nákl. řízení u věřitele

• (neregistrovaný)

5. 9. 2013 8:18

kdy účtovat do výnosů u PO,která vede podvojné účetnictví ?
    účtovat nárok při zaplacení jistiny dlužné částky,nebo až když byly skutečně zaplaceny?

příklad: dluh z nájmu.vymáháno soudně v roce 2011, ve stejném roce také zaplacen dlužný nájem. v roce 2012 exekuce pro úrok z prodlení. zaplaceno v roce 2013.

děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 9. 2013 8:30

jinka (neregistrovaný)

Re: úroky z prodl. a nákl. řízení u věři
      Jste v podvojném účetnictví
      Nárok účtujete při "vyčíslení" - rozhodnutí uplatňovat, s jakoukoliv platbou (jistina, úrok) se nespojuje - úhradu zohledňujete jen pro DPPO.
      ČUS 019
      4.5.2. Ve prospěch příslušného účtu (pro účtování výnosů ze smluvních pokut a úroků z prodlení) se účtují částky pohledávek bez ohledu na to, zda byly zaplaceny či nikoliv, a to

• 5. 9. 2013 8:43

markaaa (neregistrovaný)

děkuji...tak to jsem prošvihla...ke mně jako účetní se žádné rozhodnutí nedostalo..až teď koukám na to,co přistálo na účtě :-(

• 5. 9. 2013 8:47

jinka (neregistrovaný)

to znám, jak se předá právníkům, tak informace směrem k účtárně (pokud nejde o jejich fakturu, která je taky většinou špatně) nějak nechodí
      Vzhledem k tomu, že se tím asi neživíte (nejde o miliony) a daňově je to v pořádku - tak by neměl být problém.
      Jen aby jste věděla, kdy je správné účtovat.

• 5. 9. 2013 8:53

markaaa (neregistrovaný)

přesně tak! pokud se od právníků ke mě jako účetní VůBEC něco dostane, tak je jejich faktura a ve většině případů je špatně!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).