Sociální pojištění z funkce jednatele

• (neregistrovaný)

5. 9. 2013 11:00

Dobrý dne,moc prosim o pomoc a radu.Mam firmu-s.r.o.,kde jsem jednatelem,jsem cizinec.Nemam zadny prijem z funkce jednatele.Jak je to v tomto pripade se socialnim pojistenim?ZP si za sebe hradim sam jako cizinec.ale SP nehradim vůbec.Musim?co mi hrozi,když SP nebudu platit?Jen to,že nedostanu v budoucnu důchod?
    Moc děkji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 9. 2013 11:52

Kara (neregistrovaný)

Re: Sociální pojištění z funkce jednatel
      SP není povinné, když není příjem, není z čeho srážet. Ale ta doba se Vám nezapočítá do doby odpracované pro důchod.

• 5. 9. 2013 13:47

DNOVAK (neregistrovaný)

A pokud bych měl příjem za měsíc 2500 Kč, tak musím už odvádět SP. A odvod se bude počítat z této částky, tj. budu odvádět 31,5% z 2500 ?

• 5. 9. 2013 17:47

xxx (neregistrovaný)

Ano, letos platí hranice 2500, ze které se odvádí SP. ZP se platí i pod touto částkou. 2500 se bere jako hrubá mzda, tj. zaměstnanec platí 6,5% SP a 4,5% ZP a zaměstnavatel 25% SP a 9% ZP a vše jsou daňově uznatelné náklady.

Domnívám se, že pokud jednatel pracuje pro společnost jen někdy, může si mzdu vyplácet na základě dohody o provedení práce (do 10000/měs, odvod jen 15% daň z příjmů). Netuším, jestli to takto jde i za výkon funkce jednatele, ale ostatní jistě odpoví. (I jednatel může pro firmu dělat cokoli dalšího.)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).