Re: Sociální pojištění z funkce jednatel
Ano, letos platí hranice 2500, ze které se odvádí SP. ZP se platí i pod touto částkou. 2500 se bere jako hrubá mzda, tj. zaměstnanec platí 6,5% SP a 4,5% ZP a zaměstnavatel 25% SP a 9% ZP a vše jsou daňově uznatelné náklady.
Domnívám se, že pokud jednatel pracuje pro společnost jen někdy, může si mzdu vyplácet na základě dohody o provedení práce (do 10000/měs, odvod jen 15% daň z příjmů). Netuším, jestli to takto jde i za výkon funkce jednatele, ale ostatní jistě odpoví. (I jednatel může pro firmu dělat cokoli dalšího.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
5. 9. 2013 11:00
Dobrý dne,moc prosim o pomoc a radu.Mam firmu-s.r.o.,kde jsem jednatelem,jsem cizinec.Nemam zadny prijem z funkce jednatele.Jak je to v tomto pripade se socialnim pojistenim?ZP si za sebe hradim sam jako cizinec.ale SP nehradim vůbec.Musim?co mi hrozi,když SP nebudu platit?Jen to,že nedostanu v budoucnu důchod?
Moc děkji.