Kdy je povinnost platit SP a ZP ?

• (neregistrovaný)

5. 9. 2013 13:37

Dobrý den, jsem OSVČ a v současné době jsem si našla práci na klasickou pracovní smlouvu, zaměstnavatel za mě bude odvádět ZP a SP z cca 8000 Kč. Je mojí povinností i nadále platit zálohy na ZP a SP ? OSVČ bych chtěla mít už jen jako vedlejší činnost.
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 9. 2013 14:08

Akinka (neregistrovaný)

Re: Kdy je povinnost platit SP a ZP ?
      Pokud za Vás bude zaměstnavatel hradit ZP a SP z minimální mzdy, což je 8500 a více, můžete mít podnikání jako VPP, pak zálohy z podnikání neplatíte.

• 5. 9. 2013 15:26

mirka.p (neregistrovaný)

No podle mě při překročení vym. základu u SP cca 62 tis. Kč
      platit zálohy musí i při vedlejší činnosti. Sice ne to minimum určené pro hlavní činnost, ale jen dle výše výdělku, ale musí.

• 5. 9. 2013 15:57

Lenka28 (neregistrovaný)

Souhlas:
      Nízký zisk při vedlejší činnosti
      Pokud je samostatná výdělečná činnosti pro nás vedlejší činnost a rozdíl mezi našimi příjmy a výdaji za předešlý rok byl nižší než určitá hranice (62.121,-Kč), nemusíme být účastni důchodového pojištění jako OSVČ a nemusíme platit zálohy na další období.

Pokud si ovšem z nějakého důvodu potřebujeme platit nemocenské pojištění, musíme se k důchodovému (sociálnímu) pojištění přihlásit dobrovolně.

Pokud při podání Přehledu po skončení roku zjistíme, že jsme překročili hranici zisku pro aktuální rok, sociální pojištění doplatíme a začneme platit zálohy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).