Re: Kdy je povinnost platit SP a ZP ?
Souhlas:
Nízký zisk při vedlejší činnosti
Pokud je samostatná výdělečná činnosti pro nás vedlejší činnost a rozdíl mezi našimi příjmy a výdaji za předešlý rok byl nižší než určitá hranice (62.121,-Kč), nemusíme být účastni důchodového pojištění jako OSVČ a nemusíme platit zálohy na další období.
Pokud si ovšem z nějakého důvodu potřebujeme platit nemocenské pojištění, musíme se k důchodovému (sociálnímu) pojištění přihlásit dobrovolně.
Pokud při podání Přehledu po skončení roku zjistíme, že jsme překročili hranici zisku pro aktuální rok, sociální pojištění doplatíme a začneme platit zálohy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
5. 9. 2013 13:37
Dobrý den, jsem OSVČ a v současné době jsem si našla práci na klasickou pracovní smlouvu, zaměstnavatel za mě bude odvádět ZP a SP z cca 8000 Kč. Je mojí povinností i nadále platit zálohy na ZP a SP ? OSVČ bych chtěla mít už jen jako vedlejší činnost.
Děkuji za odpověď