Re: PROSIM-pausal 40% nebo 60%?
Zákon o daních z příjmů, §7, odst.(7) Neuplatní-li poplatník výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmu, může uplatnit výdaje, s výjimkou uvedenou v § 11 nebo 12, ve výši
a) 80 % z příjmů podle odstavce 1 písm. a) a odstavce 1 písm. b) z příjmů ze živností řemeslných,
b) 60 % z příjmů podle odstavce 1 písm. b), s výjimkou příjmů ze živností řemeslných,
c) 40 % z příjmů podle odstavce 1 písm. c) nebo z příjmů podle odstavce 2 písm. a), s výjimkou příjmů podle odstavce 6, anebo z příjmů podle odstavce 2 písm. b) až d); nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 800 000 Kč,
d) 30 % z příjmů podle odstavce 2 písm. e); nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 600 000 Kč.
Způsob uplatnění výdajů podle tohoto odstavce nelze zpětně měnit.
...podnikáte-li tedy na základě živnostenského listu a protože Váš obor nepatří mezi řemeslné živnosti, máte nárok na 60% výdajů z dosažených příjmů.
Re: PROSIM-pausal 40% nebo 60%?
Tak ještě jinak, stejný zákon, §7 odstavec (1) Příjmy z podnikání jsou
a) příjmy ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství 7),
b) příjmy ze živnosti 8),
c) příjmy z jiného podnikání podle zvláštních předpisů,
d) podíly společníků veřejné obchodní společnosti a komplementářů komanditní společnosti na zisku.
.....Vás se týká odstavec b), příjem ze živnosti, protože máte živnostenský list
No a když si přečtete, koho se týká 60%, jste to Vy, máte živnost a není to živnost řemeslná.
40% mohou třeba ti, co podnikají na základě licence (lékaři, notáři, ale i finanční či pojištovací makléři, co mají licenci ČNB) nebo jiného oprávnění. Ti nemají ale živnost. Hezký večer, či spíše dobrou noc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
5. 9. 2013 21:24
Dobry vecer,
snazil jsem se naji odpoved ve foru i na internetu, cetl jsem zakon o dani z prijmu, ale porad nejsem schopen rozlisit jestli mam pausalni vydaje 40% nebo 60%.
Od roku 2004 mam zivnostensky list na "sprava a udrzba nemovitosti"
V roce 2009 jsem si jeste delal dalsi a dostal jsem "vypis z zivnostenskeho rejstriku" kde je uvedeno:
Predmet podnikani: Vyroba obchod a sluzby neuvedene v prilohach 1 az 3 zivn.zakona
Obory cinnosti:
realitni cinnost, sprava a udrzba nemovitosti
Tipoval jsem ze je to 40% ale v historii jsem nasel tuto diskuzi:
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=912261
podle ktere je to 60%
Jak zjistit kolik to je? Vite to nekdo, nebo je nejlepsi zavolat na FU? Dekuji za jakoukoliv smysluplnou odpoved.
Hezky vecer, Karel