PROSIM-pausal 40% nebo 60%?

• (neregistrovaný)

5. 9. 2013 21:24

Dobry vecer,

snazil jsem se naji odpoved ve foru i na internetu, cetl jsem zakon o dani z prijmu, ale porad nejsem schopen rozlisit jestli mam pausalni vydaje 40% nebo 60%.
    Od roku 2004 mam zivnostensky list na "sprava a udrzba nemovitosti"
    V roce 2009 jsem si jeste delal dalsi a dostal jsem "vypis z zivnostenskeho rejstriku" kde je uvedeno:
    Predmet podnikani: Vyroba obchod a sluzby neuvedene v prilohach 1 az 3 zivn.zakona
    Obory cinnosti:
    realitni cinnost, sprava a udrzba nemovitosti

Tipoval jsem ze je to 40% ale v historii jsem nasel tuto diskuzi:

http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=912261

podle ktere je to 60%

Jak zjistit kolik to je? Vite to nekdo, nebo je nejlepsi zavolat na FU? Dekuji za jakoukoliv smysluplnou odpoved.

Hezky vecer, Karel

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 9. 2013 21:54

v.e.n.d.y.

Re: PROSIM-pausal 40% nebo 60%?
      Zákon o daních z příjmů, §7, odst.(7) Neuplatní-li poplatník výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmu, může uplatnit výdaje, s výjimkou uvedenou v § 11 nebo 12, ve výši
      a) 80 % z příjmů podle odstavce 1 písm. a) a odstavce 1 písm. b) z příjmů ze živností řemeslných,
      b) 60 % z příjmů podle odstavce 1 písm. b), s výjimkou příjmů ze živností řemeslných,
      c) 40 % z příjmů podle odstavce 1 písm. c) nebo z příjmů podle odstavce 2 písm. a), s výjimkou příjmů podle odstavce 6, anebo z příjmů podle odstavce 2 písm. b) až d); nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 800 000 Kč,
      d) 30 % z příjmů podle odstavce 2 písm. e); nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 600 000 Kč.
      Způsob uplatnění výdajů podle tohoto odstavce nelze zpětně měnit.
      ...podnikáte-li tedy na základě živnostenského listu a protože Váš obor nepatří mezi řemeslné živnosti, máte nárok na 60% výdajů z dosažených příjmů.

• 5. 9. 2013 22:02

KarelM (neregistrovaný)

v.e.n.d.y. dekuju, ale to jsem si nasel, jen neumim urcit, jestli spadam do 40% nebo 60% - podle ceho to poznat? Asi jsem natvrdlej...

• 5. 9. 2013 22:28

v.e.n.d.y.

Tak ještě jinak, stejný zákon, §7 odstavec (1) Příjmy z podnikání jsou
      a) příjmy ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství 7),
      b) příjmy ze živnosti 8),
      c) příjmy z jiného podnikání podle zvláštních předpisů,
      d) podíly společníků veřejné obchodní společnosti a komplementářů komanditní společnosti na zisku.
      .....Vás se týká odstavec b), příjem ze živnosti, protože máte živnostenský list
      No a když si přečtete, koho se týká 60%, jste to Vy, máte živnost a není to živnost řemeslná.
      40% mohou třeba ti, co podnikají na základě licence (lékaři, notáři, ale i finanční či pojištovací makléři, co mají licenci ČNB) nebo jiného oprávnění. Ti nemají ale živnost. Hezký večer, či spíše dobrou noc.

• 5. 9. 2013 22:30

KarelM (neregistrovaný)

Já jsem to čet, několikrát, ale nejsem schopen to pochopit.... DĚKUJI za pomoc!

• 5. 9. 2013 22:31

Zdena R (neregistrovaný)

Ten, kdo podniká na základě živnostenského oprávnění, nikdy nespadá do 40%.

Výdaje ve výši 40% uplatňují například lékaři, spisovatelé, soudní znalci ... zkrátka ti, na které se nevztahuje živnostenský zákon.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).