Re: musí být živnost ?
to nevím, jak přemýšlí, já osobně si myslím, že pokud by nabízel pevnou cenu za uhlí, a občas ho někomu i dovezl, je to součást jeho podnikání a FÚ by mu neuvěřil, že to dělá bezúplatně. Asi mu jde hlavně o to, aby si nemusel dělat novou živnost na dopravu nad 3,5 tn, papíry na to ale má, nevím, jestli by musel splnit ještě nějaké jiné podmínky pro získání živnosti, podívám se.
Já osobně to vidím tak, že koncesi na dopravu by musel mít v případě, kdy by si ho někdo objednal na převoz nákladu z místa A do místa B... Když svým autem bude převážet zákazníkovi svoje zboží, tak podle mě mít koncesi nemusí.
Na prodej uhlí by určitě živnost mít musel, ale ne na dopravu - pokud bude vozit jen své zboží zákazníkům. Samozřejmě si potom může uplatnit i veškeré náklady, spojené s provozem vozidla včetně odpisů (nevím, jestli by někdo provozoval nákladní vozidlo bez zařazení do majetku, přes cestovní náhrady).
Pokud nebude na auto vykazovat ani příjmy ani výdaje (ani odpisy), živnost na autodopravu mít nemusí.
Pokud bude uhlí rozvážet soukromým autem a firma mu zaplatí cestovní náhrady (firma musí zaplatit i silniční daň), domnívám se, že živnost na autodopravu mít nemusí. Usuzuji tak dle toho, že ani počítač, který prodám a dovezu zákazníkovi, kde ho budu instalovat, nevyžaduje, abych měl živnost na autodopravu, ale cestovné si do nákladů dám.
Také tomu nerozumím, proto jsem uplatnění nákladů zdůraznila ve své odpovědi. Jinak - naše firma má kamion, kterým už třetím rokem vozí své zboží (zemědělské produkty) do Německa. Před jeho nákupem si majitelé zjišťovali, jak je to s koncesí, ostatně dřív jsme měli i koncesi na dopravu, kterou jsme ale vzhledem k administrativní náročnosti pozastavili - u nás šlo v té době jen o nahodilou činnost se starým vozidlem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
9. 9. 2013 17:47
Známý chce prodávat uhlí s tím, že kdo bude chtít, uhlí mu odveze a za přepravu nebude nic účtovat, aby byl konkurence schopný. Musí mít přesto živnostenské oprávnění, pokud nebude z dopravy vykazovat příjmy ? Silniční daň by platil, cena za uhlí by byla pevná a konečná bez zahrnuté dopravy, alespoň zatím .. Děkuji