Přijetí studenta z Nizozemí na stáž

• (neregistrovaný)

10. 9. 2013 9:42

Mám zjistit co je potřeba, pokud bychom přijali studenta z EU na pracovní praxi - cca 10 týdnů. Nemám s tím žádné zkušenosti, byl by to první případ. Můžete mi, prosím, poradit? Jestli má mít pracovní povolení a kam všude ho případně přihlásit. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 9. 2013 11:06

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Přijetí studenta z Nizozemí na stáž
      POkud je to občan EU, žádné povolení jako cizinci nepotřebuje. POdívejte se na pokyny pro podávání Informace o nástupu/výstupu občana EU , záleží na délce a kde studuje - zda se hlásí na tomto formuláři, i když bude zřejmě na Dohodu o provedení práce. Najdete na str. mpsv.cz - ÚP.

• 10. 9. 2013 11:09

Ještě bych měla doplnit ,že pokud by byla povinnost v jeho případě(najdete v uvedených pokynech), tak hlásíte na tomto formuláři Vy jako zaměstnavatel a to nejpozději v den nástupu.
      Co se týká ZP - musí si zařídit tento človíček sám ve svém státě, je to podobné jako u nás. Pokud by mu u nás vznikl pojistný vztah, tak byste ho samozřejmě přihlásili k pojištění ( jak na SP, tak na ZP).

• 10. 9. 2013 12:03

tirca (neregistrovaný)

Moc děkuji, na stránky se podívám. Jen se chci zeptat pokud by jsem ho přihlašovala na sociální i zdravotní, tak podle čeho se určuje ZP, je to VZP nebo se on sám někde zaregistruje. Zřejmě to bude na dohodu, ale nevím jaký by byl příjem. Zatím díky - moc jste mi pomohla.

• 10. 9. 2013 12:13

Určete si VZP - na jejich stránkách najdete přesné info o tom, jak přihlásíte cizince z EU (ženu-muže) pokud zde ještě nepracoval a nemá tedy přidělené číslo pojištěnce. Na SP budete přihlašovat podle toho, jestli vznikne povinnost odvádět pojistné( z DPP do 10. tis. měsíčně není odvod ani na ZP ani na SP), z prac.poměru, jak jistě víte( nejedná-li se o krátkodobé zaměstnání) se pojistné odvádět bude.

• 10. 9. 2013 12:38

tirca (neregistrovaný)

Zřejmě to bude dohoda, ale je možné, že bude příjem přes 10 tis. Moc díky za info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).