Re: Přijetí studenta z Nizozemí na stáž
POkud je to občan EU, žádné povolení jako cizinci nepotřebuje. POdívejte se na pokyny pro podávání Informace o nástupu/výstupu občana EU , záleží na délce a kde studuje - zda se hlásí na tomto formuláři, i když bude zřejmě na Dohodu o provedení práce. Najdete na str. mpsv.cz - ÚP.
Ještě bych měla doplnit ,že pokud by byla povinnost v jeho případě(najdete v uvedených pokynech), tak hlásíte na tomto formuláři Vy jako zaměstnavatel a to nejpozději v den nástupu.
Co se týká ZP - musí si zařídit tento človíček sám ve svém státě, je to podobné jako u nás. Pokud by mu u nás vznikl pojistný vztah, tak byste ho samozřejmě přihlásili k pojištění ( jak na SP, tak na ZP).
Moc děkuji, na stránky se podívám. Jen se chci zeptat pokud by jsem ho přihlašovala na sociální i zdravotní, tak podle čeho se určuje ZP, je to VZP nebo se on sám někde zaregistruje. Zřejmě to bude na dohodu, ale nevím jaký by byl příjem. Zatím díky - moc jste mi pomohla.
Určete si VZP - na jejich stránkách najdete přesné info o tom, jak přihlásíte cizince z EU (ženu-muže) pokud zde ještě nepracoval a nemá tedy přidělené číslo pojištěnce. Na SP budete přihlašovat podle toho, jestli vznikne povinnost odvádět pojistné( z DPP do 10. tis. měsíčně není odvod ani na ZP ani na SP), z prac.poměru, jak jistě víte( nejedná-li se o krátkodobé zaměstnání) se pojistné odvádět bude.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
10. 9. 2013 9:42
Mám zjistit co je potřeba, pokud bychom přijali studenta z EU na pracovní praxi - cca 10 týdnů. Nemám s tím žádné zkušenosti, byl by to první případ. Můžete mi, prosím, poradit? Jestli má mít pracovní povolení a kam všude ho případně přihlásit. Děkuji