Re: Pohřeb tchána a překážky
:-) Jinak viz Příloha k NV 59,/2006:
Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na
b) 1 den k účasti na pohřbu rodiče a sourozence zaměstnance, rodiče a sourozence jeho manžela, jakož i manžela dítěte nebo manžela sourozence zaměstnance a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob.
Takže 1 den je určený přímo na pohřeb, pokud tento je v pracovní den. Pokud není, tak samozřejmě nic. A další 1 den, pohřeb zařizoval (tzn. že v den zařizování pohřbu, pokud ten den byl jeho dnem pracovním, má nárok na náhradu mzdy). Pokud on tedy šel na pohřeb v sobotu, která není jeho pracovním dnem, žádná mzda mu neušla a není co nahrazovat. Náhradu dostane za den, ve kterém pohřeb zařizoval. Pokud byl doma ještě další den, tak dovolenou nebo náhradní volno (napracuje si to) nebo neplacené volno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
10. 9. 2013 9:45
Dobrý den, prosím jak postupovat v této situaci: zaměstnanec zařizoval pohřeb tchána (vím že má nárok na 1 den na zařizování pohřbu a 1 den k účasti na pohřbu) a donesl si potvrzení na 2 jeho pracovní dny kdy nebyl v práci. Ovšem pohřeb byl v sobotu, tzn. v jeho nepracovní den, tudíž by měl mít nárok pouze na 1 den volna k zařízení pohřbu jako překážku a 1 den si měl vzít ŘD? Dohaduje se se mnou, že má mít proplaceny oba 2 dny jako překážku. Už jsem z toho jelen, mám pravdu já nebo on? Díky za každou reakci...