Re: Neproplacení náhrady mzdy za nemoc
K výpočtu a vyplacení náhrady za nemoc v prvních 3 týdnech nemoci slouží díl č. III a lístek na peníze k 21. dni nemoci. Na sociálku se pak měl poslat díl č. IV a další lístek na peníze (třeba k 31.8.). Pokud jste na účtárnu dal všechno včas, tak Vám měla být náhrada vypočítána a poslána. Musíte se zeptat mzdové účetní, co je s tím.
ne, lístek na peníze vystavený ke konci měsíce pro mzdovou účetní v tomto případě stačí - z toho jde totiž poznat, že nemoc trvá déle než 21 dní...
Jasně, taky se to tak dá udělat, jenže lidi si pak z toho udělají pravidlo a lístky k 21. dni prostě nenosí, protože vidí, že nejsou potřeba. On má přinést lístek k 21. dni a tento originál si účetní zakládá. Pokud přinese lístek k pozdějšímu dni, tak tento pozdější vlastně nahrazuje ten, který měl být k 21. dni. Jestli chcete vyhovět zákonu, tak náhradu mzdy platíte na základě originálu dílu č. III a originálu lístku k 21. dni. Já si taky, když nepřinese lístek k 21. dni, ale rovnou pozdější uschopenku, ten díl č. V okopíruju, založím a originál pošlu na sociálku a na náhradu platím na základě toho okopírovaného dokladu. Ale nemělo by to být.
Ale v uvedeném dotazu mu nezaplatili tu náhradu, i když lístek měl (i když pozdější). Na to se musí zeptat účetní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
11. 9. 2013 22:03
Dobrý den,
od 2.8 do současnosti tj. do 11.9 jsem v pracovní neschopnosti. Veškeré podklady - dva díly neschopenky i papír na peníze jsem účetní odevzdal včas. V den výplaty mi na účet přišla částka od zaměstnavatele, která odpovídá jednomu odpracovanému dni. Je možné, že mi přijde další částka třeba do týdne?Je to vůbec právně možné? Vytýkací dopis ani výpověď mi nebyla doručena. Jakým způsobem mám dále postupovat? Děkuji za odpověď