Re: Rodičovská dovolená
Nepíšete, v jakém rozsahu jste o RD požádala. Pokud jste požádala např. do 3 let a nyní se chcete vrátit, zaměstnavatel není povinen vám vyhovět, takže není co řešit. Požádala-li jste do 2 let, zaměstnavatel je povinen vás zaměstnat podle PS. Pokud to není možné, protože provedl org. změnu (např. zrušil vaše pracovní místo), po nástupu vám může dát výpověď (uzavřít dohodu) a náleží vám odstupné. Bez rozhodnutí o org. změně nárok na odstupné není, pak byste se musela svého zaměstnávání domáhat.
Ano, zaměstnavatele jsem požádala o dvouletou RD. Moje místo není zrušené, ale je obsazené.
Tak je to varianta trochu složitější - zaměstnavatel měl počítat s vaším návratem a být na něj připraven. Aby vám vyplatil odstupné, na to nemá právní podklad. Možná vám navrhne dohodu o skončení + nějakou odměnu, ale z té budou odvody SP a ZP. Já bych si tam sedla a čekala, co nabídne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
12. 9. 2013 11:17
Dobrý den,
bude mi končit dvouletá rodičovská dovolené a chtěla bych se vrátit do práce, ale můj zaměstnavatel nemá pro mě místo. Mám v tomto případě nárok na odstupné?
Děkuji za odpověď
Jitka