OSVČ, el. podání 2014

• (neregistrovaný)

13. 9. 2013 14:37

Dobrý den,

vím, že se tady ta otázka probírá celkem hodně, ale přesto bych potřebovala poradit v následující situaci:
    Vedu DE živnostníčkům, kteří mají současně zam-ce, takže si buďto budu zřizovat DS a budu odesílat měsíční přehledy + roční přehledy na SP datovkou anebo si tito OSVČ zřídí el. podpis a já to budu odesílat jejich jménem.... to ještě nejsem na 100% rozhodnuta.. ale horší je to s OSVČ, kteří používají výdaje v %, takže se mi většinou ozvu v průběhu ledna, února, jestli bych jim nezpracovala přiznání a přehledy na SP, ZP (pokaždé je to jiný počet OSVČ, může přibýt i někdo nový). Vždy jsem tyto dokumenty osobně odevzdávala na patřičné instituce. Vzhledem k tomu, že od 2014 bude možné komunikovat se SP pouze elektronicky, tak nyní nevím, jak mám začátkem roku postupovat, pokud se mi některý z těchto živnostníčků ozve, protože ani jeden z nich nemá zřízen el. podpis a stejnak - pokud bych jim to dala vypracované v tištěné podobě - tak nebudou schopni si to sami elektronicky poslat. No a já - pokud budu mít zřízenu DS, to nechci posílat mým jménem - už jen proto, že tyto OSVČ celý rok nevidím, opravdu až 1x za rok, při zpracování přiznání. A mě do DS mohou potom chodit pro tyto živnostníky i jiné věci ze SP, jelikož bych od těchto OSVČ měla plnou moc, že je budu před SP zastupovat (abych mohla poslat svým jménem přes datovky)... Doufám, že je to trochu srozumitelné, ale zajímá mě, jak vy to budete od příštího roku praktikovat? Nemám na mysli pravidelné OSVČ, ale opravdu jen "příležitostní" OSVČ...
    Děkuji za reakce

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).