Re: OSVČ, el. podání 2014
Tento problém asi řeší mnoho účetních, mám některé klienty, kteří si el.podpis nechtějí zřizovat a i mně to přijde jako s prominutím buzerace. Když není ze zákona povinnost mít zřízenou datovou schránku pro všechny, tak by měla existovat možnost, jak na úřad poslat el. podání bez el.podpisu, jako je tomu u EPO.
Předpokládám, že budou na začátku roku docela zmatky, vezměte si, kolik lidí si dělá přiznání a přehledy samo a vůbec o tomto neví...
Co tahle možnost: externí účetní má svůj el. podpis. Klient jí podepíše plnou moc na odeslání přehledů za 2012.
Já podpis mám, za stálé klienty posílám svým podpisem měsíční přehledy. Snad by plnou mocí šlo vyřešit i tohle.
Vím, že to neřeší situaci, kdy si účetní zřídila datovou schránku.
A ta plnou moc na odesílání s mým el. podpisem se týká pouze tohoto úkonu - že za ně mohu jen odeslat výkazy? Chápu to dobře... aby mi nezačaly chodit poštou i jiné lejstra z OSSZ na daného OSVČ, když už tam budu mít plnou moc (a že o některých vím, že už jim hrozí ohledně SP a ZP exekuce - nechtěla bych být zatažena jako prostředník mezi OSSZ a OSVČ)... Takže si zřídit svůj el.podpis a jen obejít OSVČ s plnou mocí (a pro ty "příležitostné" mít nachystánu plnou moc, která by se začátkem roku poslal poštou na OSSZ - na konkrétní úkon)... No alespoň zatím jedno řešení.. :-)
Plné moci jsem nechala na podatelně OSSZ, za pár dnů přišel e-mail, že je zaevidováno (je fakt, že v tom mailu nebylo napsáno, kterého klienta se to týká - dělala jsem hromadně změny u všech klientů a rozlišovala pouze podle místa OSSZ).
Jaké myslíte zdržování?
Plná moc na podávání přehledů, oznámení, ELDP - pro pravidelné klienty se zaměstnanci- je přesně stanoveno, ke kterým úkonům mě klient zmocňuje. Jsou tam vyjmenovány doslovně. Žádná "lejstra" mi z OSSZ za ně nechodí.
Plnou moc k podávání přehledů za OSVČ jsem tam ještě nenašla. Třeba se CSSZ "pochlapí". Teď na to je ještě čas :-) Březen je daleko!
Děkuji a přeji pěkný víkend :-))
>>>
>>>>>>el.
>>>>>>podání bez el.podpisu, jako je tomu u EPO.
>>>>>>Předpokládám, že budou na začátku roku docela zmatky,
>>>>>>vezměte si, kolik lidí si dělá přiznání a přehledy
>>>>>>samo a vůbec o tomto neví...
>>>>>
>>>>>Co tahle možnost: externí účetní má svůj el. podpis.
>>>>>Klient jí podepíše plnou moc na odeslání přehledů za
>>>>>2012.
>>>>>Já podpis mám, za stálé klienty posílám svým podpisem
>>>>>měsíční přehledy. Snad by plnou mocí šlo vyřešit i
>>>>>tohle.
>>>>>Vím, že to neřeší situaci, kdy si účetní zřídila
>>>>>datovou schránku.
>>>>
>>>>
>>>>A ta plnou moc na odesílání s mým el. podpisem se
>>>>týká
>>>>pouze tohoto úkonu - že za ně mohu jen odeslat
>>>>výkazy?
>>>>Chápu to dobře... aby mi nezačaly chodit poštou i
>>>>jiné
>>>>lejstra z OSSZ na daného OSVČ, když už tam budu mít
>>>>plnou moc (a že o některých vím, že už jim hrozí
>>>>ohledně
>>>>SP a ZP exekuce - nechtěla bych být zatažena jako
>>>>prostředník mezi OSSZ a OSVČ)... Takže si zřídit svůj
>>>>el.podpis a jen obejít OSVČ s plnou mocí (a pro ty
>>>>"příležitostné" mít nachystánu plnou moc, která by se
>>>>začátkem roku poslal poštou na OSSZ - na konkrétní
>>>>úkon)...
>>>>No alespoň zatím jedno řešení.. :-)
>>>
>>>Plná moc na podávání přehledů, oznámení, ELDP - pro
>>>pravidelné klienty se zaměstnanci- je přesně
>>>stanoveno,
>>>ke kterým úkonům mě klient zmocňuje. Jsou tam
>>>vyjmenovány doslovně. Žádná "lejstra" mi z OSSZ za ně
>>>nechodí.
>>>
>>>Plnou moc k podávání přehledů za OSVČ jsem tam ještě
>>>nenašla. Třeba se CSSZ "pochlapí". Teď na to je ještě
>>>čas :-) Březen je daleko!
>>
>>
>>Mockrát děkuji, moc jste mi pomohl/a... mohla bych
>>ještě poprosit o odkaz, kde najdu plnou moc pro
>>podávání
>>přehledů. :-)
>
>Na této stránce:
>http://www.cssz.cz/cz/e-podani/zakladni-informace/
>
>Oznámení o pověření k zajištění úkonů..... Jsou tam 2.
>Jako externí účetní by asi měla být to pro zastupující
>osobu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
13. 9. 2013 14:37
Dobrý den,
vím, že se tady ta otázka probírá celkem hodně, ale přesto bych potřebovala poradit v následující situaci:
Vedu DE živnostníčkům, kteří mají současně zam-ce, takže si buďto budu zřizovat DS a budu odesílat měsíční přehledy + roční přehledy na SP datovkou anebo si tito OSVČ zřídí el. podpis a já to budu odesílat jejich jménem.... to ještě nejsem na 100% rozhodnuta.. ale horší je to s OSVČ, kteří používají výdaje v %, takže se mi většinou ozvu v průběhu ledna, února, jestli bych jim nezpracovala přiznání a přehledy na SP, ZP (pokaždé je to jiný počet OSVČ, může přibýt i někdo nový). Vždy jsem tyto dokumenty osobně odevzdávala na patřičné instituce. Vzhledem k tomu, že od 2014 bude možné komunikovat se SP pouze elektronicky, tak nyní nevím, jak mám začátkem roku postupovat, pokud se mi některý z těchto živnostníčků ozve, protože ani jeden z nich nemá zřízen el. podpis a stejnak - pokud bych jim to dala vypracované v tištěné podobě - tak nebudou schopni si to sami elektronicky poslat. No a já - pokud budu mít zřízenu DS, to nechci posílat mým jménem - už jen proto, že tyto OSVČ celý rok nevidím, opravdu až 1x za rok, při zpracování přiznání. A mě do DS mohou potom chodit pro tyto živnostníky i jiné věci ze SP, jelikož bych od těchto OSVČ měla plnou moc, že je budu před SP zastupovat (abych mohla poslat svým jménem přes datovky)... Doufám, že je to trochu srozumitelné, ale zajímá mě, jak vy to budete od příštího roku praktikovat? Nemám na mysli pravidelné OSVČ, ale opravdu jen "příležitostní" OSVČ...
Děkuji za reakce