Re: Kontrola VZP za 8/2009?
VZP stejně jako OSSZ kontroluje vše od poslední kontroly. Já jsem nikdy neměla kontrolu z žádné jiné pojišťovny než VZP. Oni kromě toho, že kontrolují to, zda jim posíláte to, co jim hlásíte, kontrolují také, zda to máte správně vypočtené, zda jste odvedl ze všeho, z čeho jste odvést měl, to, zda máte správně spočítané náhrady za nemoc, příp. i zda jste třeba neodvedl za toho, za koho jste odvést neměl (ZMR).
Zda mohou jít až do r.2009 netuším, podle mě 3 roky zpětně, ale nevím, jestli to uhádáte.
Hadat se nechci :-) jen mi prijde divny ten system kontrol. Nikdy jsem jim nepredlozil vypocet nemocenske a vzdy jsem prosel, jednou jsem ani nedonesl doklady z jednoho z kontrolovanych roku a taky to proslo... A pokud jde o samotnou kontrolu, stejne jim davam to stejny, co jsem jim uz poslal na prehledu za zamestnance, akorat to je v jinem formatu, ale cisla jsou porad stejna... Prijde mi to jako vymysleni si prace, na techto uradech je to ale normalni. Spousty papiru z leva doprava, k nicemu to neni a vysledek zadnej. Jen tam sedi asi o polovinu vic lidi, nez by melo :-)
Že jste před r. 2009 nepředkládal výpočet nemocenské je celkem logické, to má smysl až od doby, kdy začali zaměstnavatelé hradit prvních 21 dní (dříve 14 dní). Kdybyste platili dobrovolně víc, než vám vychází podle zákona, tak by rozdíl byl základem SP i ZP. Nám ale toto kontroluje vždy jen OSSZ, VZP to nedělá a ani tyto doklady nepožaduje. Jednou jsme také měli kontrolu od ZPVM, ale jen v době, kdy jsme jim dlužili. Rovnou nám tenkrát jejich pracovník řekl, že pokud jim budeme pravidelně platit, tak nás nechají být.
Moje poslední kontrola na VZP se mi moc liíbila. Paní jen zavolala, že mám přijít pro protokol. Vůbec jsem nechápala, co po mě chce. Žádné doklady jsem nepředkládala.
Převzala jsem protokol, plnou ji poslala dodatečně (klient byl na dovolené). Ptala jsem se, co je to za novinky a povídala, že platíme řádně, dluhy nemáme, mateřskou jsme taky řádně nahlásili... (je tam jedna zam-kyně, které se odvádí z minima, minule se divili, proč platím 1081 Kč a ne 1080 Kč, a teď jsem se ani nemusela s papírama obtěžovat, a to ta paní měla před mateřskou nemocenskou)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
16. 9. 2013 8:48
Dobry den, ohlasila se mi VZP na kontrolu a chteji kontrolovat od srpna 2009. Muzou jit tak daleko? O nic mi nejde, zadne chyby tam nemam, ale je to pro me zbytecne papirovani a popravde smysl kontrol VZP vubec nechapu - predkladam jim totiz v podstate to, co jim mesicne davam na prehledech za zamestnance..... Zdravotni pojistovna ministerstva vnitra od zacatku podnikani neprovedla ani jednu kontrolu, VZP uz asi ctvrtou (byt ted si dali dlouhou pauzu).