Re: OSVČ - práce v zahraničí
Do zahraničí můžete jet ihned. Fakturovat budete z ČR a do zahraničí budete v podstatě jezdit na pracovní cesty. Daně, SP, ZP se platí v ČR.
Ovšem, povolení práce může být trochu ošemetné... Ve Švýcarsku ho nejspíš potřebovat budete, v EU by měl stačit náš živnosťák, ale očekávejte různé obstrukce od místních úřadů. Zvláště to platí, když tam budete déle na očích a jak moc budete místním "brát práci". Nejlepší je mít tam někoho spolehlivého, kdo vám vše potřebné s úřady vyjedná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
16. 9. 2013 13:52
Dobrý den,
mám možnost pracovat v zahraničí - Rakousko, Německo a Švýcarsko.
Musím si vyřídit ale ŽL - s tím problémy nemám. Mám ale, prosím, dotaz - můžu jít pracovat do zahraničí hned po vydání ŽL nebo musím nějakou dobu pracovat v ČR? Potřebuju nějaké "pracovní povolení"? Když budu pracovat na ŽL v zahraničí, kde budu odvádět SP, ZP a daně - v zahraničí nebo u v ČR? A ještě předpokládám, že u Rakouska a Německa to bude stejné, ale co Švýcarsko -- jsou tam podmínky jiné?
Děkuji za každou radu, příp. odkaz, co si mám prostudovat.