Re: Změna zdaňovacího období DPH
Platí oba odstavce. Odst. 2 říká jen, že nemusíte něco hlásit (tento odstavec vám žádnou změnu nepovoluje), odst. 3 říká, že to, co byste případně nemusel hlásit, ani udělat nemůžete... Takže tam žádný rozpor není.
Ještě máte šanci do konce října požádat o změnu od 1.1.2014.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
16. 9. 2013 19:00
Dobrý den.
Obnovil jsem přerušenou živnost a znovu se zaregistroval jako plátce DPH. Ovšem v rozhodnutí jsem se dočetl, že mám měsíční zdaňovací oddobí. Díval jsem se do par. 99a na možnost změny na 1/4 letní a nemám v tom moc jasno:
Splňuji odst. 2 - (Plátce nemusí změnu zdaňovacího období podle odstavce 1 oznámit správci daně, pokud v bezprostředně předcházejícím kalendářním roce bylo jeho zdaňovacím obdobím kalendářní čtvrtletí.) - registraci jsem zrušil loni na konci 1. čtvrtletí a měl jsem 1/4 letní zd. období.
Jenže v odst. 3 je uvedeno: Změnu zdaňovacího období podle odstavce 1 nelze učinit pro kalendářní rok, v němž byl plátce registrován, ani pro bezprostředně následující kalendářní rok.
Který odstavec má tedy přednost, pokud jeden splňuji a druhý ne?