Re: zaručená mzda - prosím mzdovou
Já se také domnívám, že pokud vyšel průměr pro náhrady vyšší než minimální mzda, není nutné ho upravovat.
Jak to že ne? Dám příklad: Pokud pracuje na plný úvazek, který je ale podle zákona jen 38,75 nebo 37,5 h, pak se musí hodinový průměr přepočítat. Kdyby měla 40 h úvazek, byl by nejnižší možný hodinový průměr 50,60 Kč. Když má zkrácený úvazek např. 37,5 h (např. třísměnný provoz), bude nejnižší možný hodinový průměr 54 Kč.
1) Kratší úvazek = individuální dohodnutá kratší pracovní doba.V tomto případě je hodinový průměr nejméně 50,60 Kč.
2) Zkrácený úvazek = zkrácená pracovní doba, týká se zaměstnanců, kteří odpracují méně než 40 h týdně bez snížení mzdy. Ve dvousměnném provoze je to 38,75 h týdně (a tudíž nejnižší hodinový průměr činí 50,60 : 38,75 x 40), ve třísměnném nebo nepřetržitém 37,5 h (a nejnižší hodinový průměr musí být 50,60 : 37,5 x 40).
3) Úvazek daný ve firmě. Nejde tedy o zákonem daný nejvyšší možný úvazek, ale o to, že firma určí, zaměstnanci budou mít maximální úvazek např. 35 h týdně. V takovém případě nejnižší hodinový průměr může být 50,60 : 35 x 40.
Proto jsem se ptala na ten úvazek. Je fakt, že jsem měla dotaz upřesnit, že mě zajímá pouze zkrácená pracovní doba nebo pracovní doba daná firmou. Kratší pracovní doby (tedy dohodnuté) se přepočítávání netýká.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
18. 9. 2013 9:58
Dobrý den, poradí mi prosím někdo ohledně zaručené mzdy? Jedná se mi o to, jak správně spočítat náhradu za dovolenou. Od 1.8. jsem zvýšila zaměstnanci zařazeného ve III. skupině hodinovou mzdu z 59,- Kč na 62,- , polovinu srpna čerpala pracovnice dovolenou. Mám použít jako vždy pro výpočet náhrady za dovolenou prům. výdělek, nebo nově sazbu 62,- Kč ? Nevím, jak správně postupovat. Děkuji moc za odpověď.