Re: OSVČ SP hlavní nebo vedlejší činnost
Obecně - "někde" musí zaplatit aspoň minimum na ZP.
Z odměny 1000 Kč v sro to asi nevyjde :-)
Výše příjmů se pro posouzení hlav/vedl nebere v potaz. Pokud si v sezoně na sportovní činnost vydělá dost - tak stejně musí platit Sp i ZP vypočtené z této činnosti. Tam by mu případná OSVČ vedlejší asi moc nepomohla (nebo nevím, k čemu by pomohla).
A máte pravdu - odměna ze sro do 2500 je bez odvodů na SP.
*** Dobrý den, moc díky za odpověď. Minimum ZP si platí jako OSVČ. Informace od klientů bývají bohužel zkreslené a to bude i v tomto případě. Zavolám na OSSZ a zeptám se - on se totiž k OSSZ registruje vždy jen po dobu sezony pískání hokeje a je pravda, že SP platí více než minimum, takže rovněž nechápu, proč to řeší - lepší platit měsíčně zálohy než pak vše doplácet najednou :-(
Hezký den, Val
Pokud se na OSSZ registruje jen po dobu pískání hokeje - zbytek roku nemá nic? Jestli nepůjde i o doby započtené do odpracovaných na důchod....
--- dříve býval zaměstnaný na HPP, takže to neřešil, ale z práce odešel a založil si vlastní firmu, takže nyní kromě toho hokeje v sezónu nemá nic, jak píšete. Dnes se mi nepodařilo na OSSZ dovolat, budu zkoušet a uvidím, co mi řeknou. Napíšu, jak jsem dopadla.
Moc děkuji za trpělivost :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 9. 2013 10:53
Dobrý den,
OSVČ (sportovní činnost) je zároveň jednatelem v s.r.o., na OSSZ mu bylo porazeno, aby si v s.r.o. "dával" odměnu jednatele - prý stačí 1 tis Kč a pak je jako OSVČ vedlejší činnost.
Tato rada se mi ale nezdá, ptz odměna jednatele do 2500 Kč je přece bez odvodů na sociální pojištění?
Dále prosím jak je to s hlavní/vedlejší činností co se týče výše příjmů? Pokud by si dával v s.r.o. odměnu 1 tis Kč a sportovní činností v sezonu vydělal mnohem více, tak by měla být jako hlavní činnost ta sportovní činnost?
Děkuji všem za názory.