OSVČ SP hlavní nebo vedlejší činnost

• (neregistrovaný)

19. 9. 2013 10:53

Dobrý den,

OSVČ (sportovní činnost) je zároveň jednatelem v s.r.o., na OSSZ mu bylo porazeno, aby si v s.r.o. "dával" odměnu jednatele - prý stačí 1 tis Kč a pak je jako OSVČ vedlejší činnost.

Tato rada se mi ale nezdá, ptz odměna jednatele do 2500 Kč je přece bez odvodů na sociální pojištění?

Dále prosím jak je to s hlavní/vedlejší činností co se týče výše příjmů? Pokud by si dával v s.r.o. odměnu 1 tis Kč a sportovní činností v sezonu vydělal mnohem více, tak by měla být jako hlavní činnost ta sportovní činnost?

Děkuji všem za názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 9. 2013 11:04

Maxx (neregistrovaný)

Re: OSVČ SP hlavní nebo vedlejší činnost
      Obecně - "někde" musí zaplatit aspoň minimum na ZP.
      Z odměny 1000 Kč v sro to asi nevyjde :-)

Výše příjmů se pro posouzení hlav/vedl nebere v potaz. Pokud si v sezoně na sportovní činnost vydělá dost - tak stejně musí platit Sp i ZP vypočtené z této činnosti. Tam by mu případná OSVČ vedlejší asi moc nepomohla (nebo nevím, k čemu by pomohla).
      A máte pravdu - odměna ze sro do 2500 je bez odvodů na SP.

• 23. 9. 2013 11:01

Val (neregistrovaný)

*** Dobrý den, moc díky za odpověď. Minimum ZP si platí jako OSVČ. Informace od klientů bývají bohužel zkreslené a to bude i v tomto případě. Zavolám na OSSZ a zeptám se - on se totiž k OSSZ registruje vždy jen po dobu sezony pískání hokeje a je pravda, že SP platí více než minimum, takže rovněž nechápu, proč to řeší - lepší platit měsíčně zálohy než pak vše doplácet najednou :-(

Hezký den, Val

• 23. 9. 2013 11:16

Maxx (neregistrovaný)

Pokud se na OSSZ registruje jen po dobu pískání hokeje - zbytek roku nemá nic? Jestli nepůjde i o doby započtené do odpracovaných na důchod....

• 23. 9. 2013 17:56

Val (neregistrovaný)

--- dříve býval zaměstnaný na HPP, takže to neřešil, ale z práce odešel a založil si vlastní firmu, takže nyní kromě toho hokeje v sezónu nemá nic, jak píšete. Dnes se mi nepodařilo na OSSZ dovolat, budu zkoušet a uvidím, co mi řeknou. Napíšu, jak jsem dopadla.

Moc děkuji za trpělivost :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).