Re: daňové zvyhodnění dětí
a když by s tím druhým sdílela společnou domácnost, tak také nemůže? Musí být manželé?
Děkuji za trpělivost
děkuji moc :)))
>>>>Dobrý den,
>>>>
>>>>chtěl jsem se zeptat. Máme tu zam-kyni, která je
>>>>svobodná a má 2 děti se svým přítelem, se kterým již
>>>>není
>>>>(nesdílí společnou domácnost). Daňové zvýhodnění si v
>>>>zaměstnání na děti teď uplatňuje ona. Mají mezi sebou
>>>>jenom napsaný papír, že v péči je má matka (od soudu
>>>>nic nemají).
>>>>
>>>>Teď má jiného přítele, se kterým čeká mimi a jde jí o
>>>>to, že vlastně ona si zvýhodnění na ty 2 děti na MD
>>>>nebude moci uplatnit a zda-li by si daň. zvýhodnění
>>>>mohl
>>>>ten její první přítel uplatnit a na základě čeho
>>>>(který je otec dětí). Nebo jde to i jinak?
>>>>
>>>>Děkuji moc
>>>
>>>jestliže první přítel nemá s nimi společnou
>>>domácnost,pak není splněna podmínka a nemůže
>>>uplatnit.
>>
>>a když by s tím druhým sdílela společnou domácnost,
>>tak také nemůže? Musí být manželé?
>>Děkuji za trpělivost
>
>Protože není otec, potom je jediná možnost , jak si
>tyto děti uplatnit, že budou manželé.
Re: děkuji moc :)))
A teď mi říkala paní mzdová, že ten její druhý přítel by si ty její 2 děti mohl uplatnit, ale jenom v daňovém přiznání, když by napsal čestné prohlášení, že mají společnou domácnost. že to takhle udělali její známí v přiznání za rok 2012 a fú nic nenamítal a daňové zvýhodnění jim zaplatil....
Re: děkuji moc :)))
Přítel si nemůže uplatnit děti, když není jejich otec. Nechce se mně věřit, že by to bylo, jak píšete, účetní se určitě plete. Zákon jasně mluví pouze o dětech vlastních nebo druhého z manželů nebo osvojených nebo nahrazující péči rodičů. Uplatnit mohou i prarodiče, pokud s tím dítětem mají společnou domácnost a rodiče dítěte nemají příjmy, ze kterých by mohli zvýhodnění uplatnit. Ale přítel nemůže její děti uplatnit (když nejsou jeho vlastní), dokud je nevyžení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
20. 9. 2013 11:08
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat. Máme tu zam-kyni, která je svobodná a má 2 děti se svým přítelem, se kterým již není (nesdílí společnou domácnost). Daňové zvýhodnění si v zaměstnání na děti teď uplatňuje ona. Mají mezi sebou jenom napsaný papír, že v péči je má matka (od soudu nic nemají).
Teď má jiného přítele, se kterým čeká mimi a jde jí o to, že vlastně ona si zvýhodnění na ty 2 děti na MD nebude moci uplatnit a zda-li by si daň. zvýhodnění mohl ten její první přítel uplatnit a na základě čeho (který je otec dětí). Nebo jde to i jinak?
Děkuji moc