Jednatel a zároveň zaměstnanec

• (neregistrovaný)

20. 9. 2013 18:14

Dobrý večer, jsem jednatelem společnosti a zároveň jejím zaměstnancem. Chtěl bych ze společnosti odejít. Mohu dát výpověď dohodou odejít hned? Zatím bych zůstal jednatelem. Pokud ze společnosti odejdu, mohu se přihlásit na úřad práce? Děkuji za jakékoli odpovědi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 9. 2013 18:40

VH

Re: jednatel a zároveň zaměstnanec
      Jak se už psalo mnohokrát, výpověď dohodou nic není, asi máte na mysli rozvázání PP dohodou. Jste-li jediný jednatel, názory se různí, zda můžete uzavřít smluvní ujednání sám se sebou (je namítán konfllikt zájmů, já sama se tomuto postupu nebráním, navíc podle nového obč. zákoníku bych se neobávala už vůbec, to bude džingle ). PP skončí dnem, na kterém se sám se sebou dohodnete. Na úřad práce se hlásit nemůžete, jednatelství brání tomu, abyste bych zaregistrován jako uchazeč o zaměstnání, bere se jako výkon práce.

• 20. 9. 2013 19:51

iva. (neregistrovaný)

To není tak zcela pravda - jeho odměna za tuto činnost by nesměla přesáhnout polovinu minimální mzdy.
      http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/pravpov_uch

• 20. 9. 2013 20:07

VH

Ano, ale i když odměnu nemá, má se za to, že má odměnu obvyklou, a to ROZHODNĚ není polovina minimální mzdy.

• 21. 9. 2013 7:29

iva. (neregistrovaný)

Potom to asi bude na ÚP "jiný kraj, jiný mrav," protože mám 2 firmy, kde jsou jednatelé v evidenci ÚP. Odměnu nepobírají, činnost vykonávají a firmu zastupují, v OR jsou jako jednatelé zapsáni ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).