DPČ jak správně vypočítat mzdu?

• (neregistrovaný)

23. 9. 2013 12:41

Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat,zda je správně vypočtené toto:
    student na DPČ,250,-za hod. Několik měsíců pracoval 30-40h měsíčně,ale jeden měsíc to bylo jen 7h. Tím pádem měl HM 1750,- Jak je možné,že mi mzd.program u něj ten měsíc srazil SP?
    Je to tím,že jsem ho nezapsala jako práce malého rozsahu? Nebo je to prostě špatně?
    Jak by to mělo být,prosím, správně?
    A měla jsem ho odhlásit také ze SP nebo jen ze ZP?
    Děkuji moc za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 9. 2013 12:57

Lenka21 (neregistrovaný)

Re: DPČ jak správně vypočítat mzdu?
      Pokud to nebylo ZMR, SP se sráží vždycky. ZP u DPČ se sráží pouze nad 2.500,-

• 23. 9. 2013 12:59

Kara (neregistrovaný)

Je to tím, že jste ho nezapsala jako ZMR (zaměstnání malého rozsahu). Ale jestli je to správně nebo špatně, to nevím, protože zda je či není ZMR se posuzuje podle znění dohody, nikoli podle toho, kolik si vydělá.
      Pokud totiž je ZMR, pak se SP neodvádí v měsíci, ve kterém si vydělá méně než 2500 Kč. Ze sociálky ho neodhlašujete, odhlásíte ho až DPČ skončí.
      Pokud není ZMR, pak se SP odvádí vždy, i když si nevydělá 2500 Kč.
      Takže se podívejte, jak je dohoda sepsaná.

• 23. 9. 2013 13:11

Alenka1 (neregistrovaný)

No je to jen jako klasická dohoda, kde je uvedena částka za odprac.hodinu a nikde není určeno,že jde o práci malého rozsahu. Jen, že bude max.20h za týden. Takže v tomto případě to je správně, že pokud najednou bylo odpracováno méně hodin,tak se odvádělo i přesto SP,ale ZP ne.
      A tedy jsem ho správně odhlásila ze ZP a jakmile zase překročí,tak ho zase přihlásím?

• 23. 9. 2013 13:18

Kara (neregistrovaný)

ZMR se určuje takto:
      Pokud je z dohody předem vypočitatelné, kolik si vydělá a ta částka je aspoň 2500 Kč nebo je ta částka přímo smluvená, pak se nejedná o ZMR a SP se odvádí, i když si náhodou v některém měsíci nevydělá 2500 Kč.
      Pokud z dohody není zřejmé, kolik si má vydělat nebo je přímo smluvená nižší částka, pak jde o ZMR a v měsíci, ve kterém si nevydělá 2500 se SP neodvádí, když si vydělá 2500 a více, SP se odvádí.
      Vy píšete, že je v dohodě napsáno, že má dělat max 20 h týden. To MAX je tam důležité, protože v takovém případě není jasné, kolik hodin má vlastně za týden a měsíc odpracovat (může to být 1 h za týden nebo 20 h za týden), takže z toho ani vypočitatelné, kolik si vydělá. Ve Vašem případě se tedy jedná o ZMR a SP nemělo být sraženo (pokud tam opravdu máte uvedeno to "max).
      Co se týká ZP, tak tam se na ZMR nebo neZMR nehraje, tam je to u DPČ tak, že do 2499 se ZP neodvádí, 2500 a více se odvádí. A Vy ho přihlašujete a odhlašujete podle toho (tzn.zpětně za uplynulý měsíc, až je jasné, kolik si vydělal).

• 23. 9. 2013 14:10

Alenka1 (neregistrovaný)

Ahaaa,takže jsem to měla jinak nahlásit?:( A jak to mám tedy teď řešit? Mám tedy podat na SSZ změnu dodatečně?

• 23. 9. 2013 15:52

Kara (neregistrovaný)

Ano, já bych poslala opravu přihlášky, že jde o ZMR a také bych opravila ten měsíc, kdy mu bylo sraženo SP, i když nemělo být. To znamená, že budete opravovat i daňový základ a daň.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).