Re: přiznání DPH, souhrnné hlášení
jasné... jen pro zajímavost cituji:
Řádek Kontrolní součet řádků 1-20 neodpovídá ř20/ř21 přiznání.
Bývá správci daně neoprávněně vytýkáno. Příčinou je rozdílný způsob zaokrouhlování na přiznání a souhrnném hlášení. Zatímco řádek 20 přiznání k DPH se zaokrouhluje matematicky, ve sloupci Celková hodnota plnění souhrnného hlášení má být podle pokynů k vyplnění zaokrouhlena na Kč nahoru.
Příklad: Dodání zboží do EU v ceně 125.600.40 Kč. V řádku 20 bude hodnota 125.600, v souhrnném hlášení bude 125.601. V obou případech jde o správná čísla.
chápu, rozumím, ale přesto narovnávám, aby sedělo a neozvali se
Hmm, tak to tak asi budu dělat taky... Jen je to škoda, protože je to méně pohodlné, protože Pohoda umí poslat přiznání přímo. Když dám vygenerovat jen xml soubor a vložím ho do EPO, tak už to přiznání není vidět v Pohodě a tak různě... No co už, proč by nám to měli zákonodárci a ostatní státní zaměstnanci ulehčovat.
No tak tady v tomto případě je to ošemetné. Už jsem zažila situaci, kdy subjekt přišel nahlížet do spisu a pro kopii v době, kdy nešel program - instalace nové verze, a byl velmi rozezlen, že všechna jeho přiznání nejsou v papírovém spisu založena a do programu nemůžeme z důvodu práce v jednouživatelském režimu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
23. 9. 2013 13:12
Zdravím,
už poněkolikáté řeším stále a ten samý problém. Za srpen jsem měl jedno dodání zboží na Slovensko v EUR v přepočtu na koruny 6.718,10 Kč.
V souhrnném hlášení dle tákona zaokrouhleno na celé koruny nahoru tedy 6.719,- Kč
V přiznání k DPH ř. 20 zaokrouhleno matematicky 6.718,- Kč.
Dnes jsem měl 5-minutový rozhovor se správkyní daně, že mi to nesední a že to prostě sedět musí. Vysvětloval jsem ji, že to mám vyplněné přesně podle pokynů, ale marně :-(
Jde mi o to, že bych ten řádek klidně přepsal, abych měl klid, ale Pohoda mi to jaksi neumožní :-(