Re: Zastoupení OSVČ-jaká smlouva? NUTNÉ!
mezi manželi se ze zákona nemůže uzavřít žádná forma pracovního poměru... pokud Vás tedy bude na slavnostech kontrolovat živ.úřad, tak jim předložíte váš obč.průkaz a ŹL manžela, hlavně mějte na všem cenovky a taky doporučuji smlouvu (nebo kopii) o pronájmu stánku + ještě jestli musíte mít nějaké povolení od obce, že tam můžete mít stánek umístěn
ano, i při kontrole ČOI se stačí legitimovat - oni moc dobře ví, že manžel nemůže zaměstnat manželku a naopak, toto se nebere jako práce načerno
Co je registr zaměstnavatelů?
Zaměstnavatel se hlásí jako zaměstnavatel na OSSZ a ZP, pokud má takové zaměstnance, kterým se strháváno sociální a zdravnotní. To v tomto případě není. Takže klidně sepište (manžel) s maminkou DPP. Výdělek musí být do 10 000 kč/měsíc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
24. 9. 2013 19:40
Dobrý den, potřebuji nutně poradit... 5.10. máme pronajatý stánek na slavnostech, budeme prodávat šperky, které si sami vyrábíme. Problémem je, že živnost je psaná na manžela a ten na trhy nemůže-je po operaci a má nohu v sádře. Tudíž tam musím jet já a nemám živnostenský list. Manžel není v registru zaměstnavatelů a tak spolu nemůžeme sepsat dohodu o provedení práce. Známá mi poradila smlouvu o dílo, ale ta se týká pouze vyrobení určitých věcí (tedy tu bychom sepsali, že mu já vyrábím šperky, ale ne, že je mohu prodávat). Jakou smlouvu máme tedy sepsat, abych jeho jménem, nebo pod jeho IČ mohla prodávat (plná moc v tomto případě není možná-říkali nám to na živnostenském úřadě, ale nedokázali poradit, jakou sepsat smlouvu)?
Moc moc moc děkuji za jakoukoliv reakci! Času už moc nemáme a musíme to vyřešit, na slavnosti je nahlášena kontrola ze živnostenského úřadu a nerada bych tam vyfasovala pokutu a zákaz prodeje...